Szálló por

Jobb, ha nem közelekdik autóval, pláne nem dízellel Nyíregyházán

Az önkormányzat arra kéri a nyíregyháziakat, hogy lehetőleg ne használjanak személyautókat, főleg dízelüzeműeket.

2017.10.21 16:31MTI

Megnövekedett a szálló por koncentrációja az elmúlt két napban Nyíregyházán, a mért értékek meghaladták a szmogriadó tájékoztatási küszöbértékét - közölte az önkormányzat sajtószolgálata szombaton az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának huszonnégy órás átlagértéke csütörtökön és pénteken meghaladta a köbméterenkénti 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket. Mindkét napon köbméterenként 89 mikrogrammot regisztrált a Széna téren lévő mérőállomás.

Az önkormányzat arra kéri a nyíregyháziakat, hogy lehetőleg ne használjanak személyautókat, főleg dízelüzeműeket, utazzanak inkább autóbusszal és ha lehetséges, mérsékeljék a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát.

A légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek lehetőség szerint ne tartózkodjanak hosszabb ideig a szabadban, a szellőztetést pedig lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az Országos Közegészségügyi Központ a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A meteorológiai előrejelzések szerint egy átvonuló hidegfront hatására vasárnap délután várható jelentős javulás a levegőminőségben Nyíregyházán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.