Mit tehet a sejt?

Magasról tett a szabályokra, ma már 102 gyereke van a túlbuzgó spermadonornak

A férfi túl sokszor és túl sok helyen adott le spermát. "Buzgósága" katasztrofális következményekkel járhat.

2017.08.25 13:23ma.hu

Annak aki spermadonor akar lenni, komoly követelményeknek kell megfelelnie. Nem lehet például, alkohol, gyógyszer vagy drogfüggő, és nem lehetnek örökletes betegségei sem. Ezek mellett még rengeteg szabályt és előírást kell betartania, köztük azt is, hogy túl sokszor és túl sok helyre nem mehet el spermát adni.

Hollandiában most fény derült egy olyan esetre, amelynek során az egyik donor elismerte, hogy az aláírt szerződések ellenére több klinikára is járt spermát adni. Ez hatalmas felelőtlenség, hiszen a szabályozás nem véletlenül van érvényben. Ha a donor túl sok helyre ad spermát, nő az esélye, hogy az utódjai később kapcsolatba kerülhetnek egymással. Ennek persze kicsi az eshetősége, de épp ezért vannak a korlátozások, hogy ezt az esélyt a minimumra csökkentsék.

Akárhogy is, a fent említett alany így akár 102 gyermek édesapja is lehet, ami katasztrofális következményekkel járhat. Az ilyen módon elvégzett mesterséges megtermékenyítések szigorúan anonim módon működnek. Azzal, hogy a férfi nem tartotta be a szabályokat, komoly gondot és nem utolsósorban kellemetlenséget okozhat azoknak a családoknak, akik kaptak a spermájából.

"Csak szeretem csinálni, és boldoggá tesz, hogy ezzel másokat is boldoggá tehetek" - mondta a felelőtlen férfi, akire komoly szankciók várnak, amiért megszegte a szerződését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.