Petya

A MÁV-ot is az új zsarolóvírus béníthatta meg?

Akár az egész vonatközlekedés megbénulhat, ha nem oldják meg sürgősen a problémát.

2017.06.28 12:55ma.hu
Fotó: MTI

Nem működik a Magyar Állami Vasúttársaság (MÁV) informatikai rendszere: a jegykiadó rendszer, az automaták, a központi honlap és a forgalomirányítási rendszer. Akár az egész vonatközlekedés leállhat, ha nem oldják meg sürgősen a problémát - írja az IHO.hu.

A probléma miatt sem a jegypénztárakban, sem a jegyvizsgálóknál nem tudnak menetjegyet ellenőrizni vagy kiadni az online felületen. Az Elvira sem elérhető, a Vonatinfó jelenleg is a tizenegy óra körüli helyzetet mutatja.

Mivel a Forgalmi Vonatközlekedési Információs Rendszer (FOR) is leállt ezért a portál szerint "hamarosan az egész vasúti közlekedés is megállhat".

Országos és súlyos probléma

"Országos és súlyos probléma van a MÁV-Startnál" - erősítette meg a HVG-nek Lőcsei Virág, a MÁV sajtószóvivője. A vállalatnál egyelőre nem tudják, hogy mi a okozhatta a gondot, de már vizsgálják a helyzetet.

A probléma megoldását tovább nehezítette, hogy egy darabig a MÁV levelezőrendszere sem működött. Ezt szerdán dél után pár perccel már sikerült helyreállítaniuk.

Egy nappal az új zsarolóvírus, a Petya megjelenése után sokan azt valószínűsítik, hogy Ukrajna és több európai ország után hazánkat is elérte a kártevő, és ennek tudható be, hogy leállt a vasút informatikai rendszere. Ugyanakkor a Déli pályaudvarnál átvágtak egy kábelt, elment az áram szerda délelőtt, sokak szerint inkább ez lehet az oka annak, hogy nem működnek a pénztárak, az automaták és az utastájékoztató rendszer.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.