Önbíráskodás?

Tarlós: nem működhetnek önkéntes rendőrökként a kerületi közterület-felügyelők

Ha frissen kihelyezett KRESZ-táblák esetében a - sok esetben akaratlanul - szabályt szegő sofőr vitatja az így kiszabott büntetést, akkor a közterület-felügyelet nem tehet semmi mást, mint azt, hogy átküldi a rendőrségnek az ügyet.

2017.03.29 21:14MTI

Tarlós István szerint az autósok bírságolását érintően nem működhetnek úgy a kerületi közterület-felügyelők, mint "a legrosszabb időkre emlékeztető önkéntes rendőrök".

A főpolgármester az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában a térfigyelő kamerás büntetések ügyében hangsúlyozta, a közterület-felügyelőknek nem az a feladatuk, hogy üldözzék az autósokat, hanem szolgálatot lássanak el.

A "büntetési szisztémájuk" nem lehet az, hogy kizárólag az adott kerület által felszerelt kamerák felvételei alapján pénzbüntetéseket hajtsanak be, mert erre nincs jogosítványuk - mutatott rá Tarlós István, hozzátéve: ezekben az esetekben a közterület-felügyelők szabályszerűen a helyszínen bírságolhatnának.

Ha frissen kihelyezett KRESZ-táblák esetében a - sok esetben akaratlanul - szabályt szegő sofőr vitatja az így kiszabott büntetést, akkor a közterület-felügyelet nem tehet semmi mást, mint azt, hogy átküldi a rendőrségnek az ügyet. Ha a rendőrség lefolytatja a szükséges eljárást, és megállapítja, hogy ki volt a sofőr, akkor a rendőrség kiszabhatja a büntetést - mondta Tarlós István, megjegyezve, erre tehát nem mondta azt, hogy ezt nem kell kifizetni.

A főpolgármester közölte, az álláspontját az Országos Rendőr-főkapitányság megerősítette. A közterület-felügyelő - ha le sem adminisztrálta - kamera felvétele alapján nem büntethet. Tehát ez esetben nem kell befizetni a büntetést, ilyenkor a közterület-felügyelet hivatalból köteles átenni az ügyet a rendőrségre - mondta el.

Tarlós István felvetette, kérdés az, hogy akik a közterület-felügyeletek felszólítására "szó nélkül befizették" a bírságot, nem perelhetik-e vissza.

A főpolgármester azt is "hibának" tartja, hogy a közterület-felügyeletek által kiszabott bírságok nem az államkasszába kerülnek. Úgy tűnik, hogy a kerületi közterület-felügyeletek, közvetve bár, de érdekeltek abban, hogy minél több bírságot szabjanak ki.

Mint kifejtette, pillanatnyilag úgy tudja, hogy a kerületi közterület-felügyeletek egy részénél a költségvetésük egy hányadát abból a pénzből fedezik, amit beszednek. Tehát nem jutalékrendszerben dolgoznak, de ezen bevételek nélkül nagyon úgy néz ki, hogy "nem nagyon tudnák ezt a létszámot foglalkoztatni és ezt a tevékenységet végezni".

A Szépvölgyi úti helyszín kapcsán, ahol a közterület-felügyelet szintén kamerafelvételek alapján szabott ki autósokra szabálytalan kanyarodás miatt bírságokat, Tarlós István elmondta: az ottani II. kerületi templom falára szerelt fel a III. kerület egy "kandikamerát", méghozzá úgy, hogy ezt a plébános tőle tudta meg szerdán. Tehát a III. kerület - illetékesség nélkül - úgy szerelte fel a saját, nem hitelesített kameráját, hogy nem kért tulajdonosi hozzájárulást.

A római-parti védmű kapcsán Tarlós István azt hangsúlyozta, hogy az építkezést tovább nem lehet húzni. Mint mondta, semmi mást nem akarnak mint megoldani azt a problémát, amit évtizedekkel ezelőtt meg kell volna oldani. A part menti változat olcsóbb és minden ingatlant megvéd, mint ha a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon építenék fel a védművet - mondta Tarlós István.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.