Bűnügy

Börtönbe mennek a nemi erőszak kísérlete miatt elítélt tinédzserek

Kiskorú áldozatuk öntudatlan állapotban volt. A telefonját és a karkötőjét is elvették.

2016.12.16 13:35ma.hu
hirdetés
Fotó: Flickr

A 24.hu híre szerint a Debreceni Törvényszék pénteken hat és fél éves, illetve öt éves börtönbüntetésre, valamint négy éves javítóintézeti nevelésre ítélte azt a három fiatalt, akik 2016 februárjában Debrecenben megpróbáltak megerőszakolni egy kiskorú lányt.

A vádirat szerint a fiatalok február 12-én Hajdúhadházból, illetve Hajdúsámsonból Debrecenbe utaztak, hogy ott töltsék a napot. Napközben egy bevásárlóközpont játéktermében töltötték az időt, aztán bort vettek egy közeli boltban. Később egy kocsmába is beültek, majd visszamentek a játékterembe, végül a belvárosban kötöttek ki. Kora este egy üzletben óvszert vásároltak, amit szétosztottak egymás között; azt tervezték, hogy szórakozni mennek, és lányokat szednek fel.

Későbbi áldozatuk egy iskolai farsangi rendezvényen volt aznap az osztálytársaival, majd úgy döntöttek, hogy tovább mennek és szórakoznak. Vodkát és narancslevet vettek: annyira részegek voltak, hogy az egyik belvárosi szórakozóhelyen már ki sem szolgálták őket. Mivel nem kaptak inni, egy üzletben likőrt és bort vettek. A társaság egyik tagja rosszul lett, ezért bementek a közeli plázába.

A lány este 8 óra körül jött ki a plázából a barátnőjével, és leültek egy ottani kávézóhoz tartozó pódiumra, hogy megvárják a többieket. Ekkor szúrta ki őket a három fiú. A barátnő elment, a lány pedig egyedül maradt a három idegennel. Látszott rajta, hogy rosszul érzi magát, ahogy az ügyészség fogalmazott: "Olyan ittas volt, hogy nem tudott magáról, nem tudta, hogy hol van és mi történik vele."

Az elsőrendű vádlott felvetette, hogy "szexelni" kellene a lánnyal. A Darabos utcában rokonai laktak, ismerte a kapukódot, ezért azt találta ki, hogy a lépcsőházba viszik fel a részeg lányt. Társainak tetszett az ötlet, két oldalról belekaroltak a lányba, felállították és elindultak.

A fiatalok lifttel a tizedik emeletre mentek. A lány a földre feküdt, az elsőrendű vádlott pedig alul meztelenre vetkőztette, óvszert húzott magára és közösülni próbált vele, a barátai pedig mindezt végignézték. Ekkor azonban kinyílt egy lakás  ajtaja és kilépett rajta egy férfi. Az elsőrendű vádlott felpattant és társaival rohanni kezdett lefelé a lépcsőn. Félúton a fiú visszaöltözött, ám az utcára érve rájött, hogy fent hagyta a kabátját és az alsónadrágját. A másodrendű vádlottat kérte meg, hogy menjen vissza érte. Amikor a fiú a tizedikre ért, látta, hogy a lakó beszélget a lánnyal. Felkapta mellőlük a kabátot és leszaladt a földszintre.

A fiatalok korábban elvették a lány telefonját és a karkötőjét is. A mobilt a közelben, egy füves területen rejtették el. A támadás után egy ideig még a főtéren ücsörögtek, aztán mindhárman hazabuszoztak. Otthonról vitték el őket a rendőrök nem sokkal később. A bíróság tájékoztatása szerint a lány véralkohol-szintje 1,12 ezrelék volt.

Tudomásul vették az ítéletet

A bíróság tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére, védekezésre képtelen állapotát felhasználva, azonos alkalommal, egymás cselekményéről tudva elkövetett szexuális erőszak bűntettének kísérlete, illetve személyi szabadság megsértése és kifosztás bűntettében mondta ki a vádlottak bűnösségét. A fiúk a bűncselekményeket társtettesként vagy bűnsegédként követték el.

A Debreceni Törvényszék ítélete többek között a vádlottak magukra és egymásra tett terhelő vallomásaira, a tanúvallomásokra, és a szakértői véleményekre alapozta ítéletét, de a bizonyításban komoly szerepe volt a házban lévő kamera felvételeinek is.

A bíró indoklásában kiemelte: nem a vádlottakon múlt, hogy a szexuális erőszak végül nem történt meg, ez csak annak köszönhető, hogy a szomszéd megzavarta őket.

Az ítélet nem jogerős, bár a vádlottak és védőik mindannyian tudomásul vették, az ügyész három nap gondolkodási időt kért. A bíróság döntött arról is, hogy a három vádlott előzetes letartóztatásban marad.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.