Tragédia

Agyhártyagyulladásban halt meg egy gimnazista

Kedden este lett rosszul, szerda reggelre meghalt.

2016.12.09 16:47ma.hu

A végzős fiúnak kedden napközben még semmi baja sem volt, késő este lett lázas, szerda reggelre meghalt - hangzott el az M1-en. Barátnőjét a kórházban megvizsgálták, ő nem fertőződött meg. Közben az osztálytársak közül többen megkapták a védőoltást.

Az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató főorvosa arról beszélt az M1-en, hogy bár a konkrét eset ismerete nélkül kijelenteni nem lehet, de valószínűsíthető, hogy az elhunyt diák immunrendszere legyengült volt. Oroszi Beatrix elmondta: fertőző betegségről van szó, ezért fontos odafigyelni a tünetekre. Ha hányinger, fejfájás, magas láz, tarkómerevség, gyengeség vagy bőrvérzések alakulnak ki, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

Ez az agyhártyagyulladás súlyos betegség, amely gyorsan, akár néhány óra alatt kifejlődhet, azonban nem terjed könnyen, sőt vannak olyan esetek, amikor valaki tünetmentesen hordozza. Tehát nem kell azt gondolni, hogy minden esetben, amikor valaki a baktériummal találkozik, akkor megbetegszik. Súlyos esetek ritkán alakulnak ki, tette hozzá Oroszi Beatrix.

A járványos agyhártyagyulladás zárt közösségekben, cseppfertőzéssel terjed, de nem feltétlenül okoz megbetegedést.

A főigazgató főorvos felhívta a figyelmet, hogy köhögéskor, tüsszentéskor mindenki használjon zsebkendőt, ne egyenek egymás evőeszközével, ne használjanak közös poharat. A betegség terjedése védőoltással is megelőzhető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.