Detonáció

Teréz körúti robbantás: az alvilág is segítette a rendőrséget?

Elképzelhető, hogy jelenleg is gőzerővel folyik a töredékinformációk, nyomok rögzítése, begyűjtése.

2016.10.20 09:21ma.hu

Az alvilág is megmozdulhatott, és segíthetett a rendőrségnek a Teréz körúti robbantó megtalálásában, hiszen elsősorban üzleti szempontból az ő érdekük is az volt, hogy a gyanúsítottat minél előbb kézre kerítsék.

Mint arról már a ma.hu is beszámolt, úgy tűnik, elfogták a Teréz körúti robbantás gyanúsítottját. Hivatalosan az információt még nem erősítették meg a hatóságok. A rendőrök szerdán késő délután egy piros színű autót vizsgáltak Keszthelyen, ahonnan bilincsben vittek el egy fiatal férfit. A Balaton parti várostól alig több mint 10 kilométerre, Karmacson is zajlott egy akció, az Origo úgy értesült, hogy ott foghatták el a robbantót a saját otthonában.

Várhatóan még délelőtt sajtótájékoztatót tartanak a hatóságok a budapesti Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjének elfogásáról – mondta az M1-en a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel. Bakondi György elmondta: az elmúlt hetekben megfeszített munkában dolgoztak a hatóságok, hogy eredményes legyen a nyomozás.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint az, hogy a rendőrség eddig se nem cáfolta, se nem erősítette meg az információt, azt mutatja, hogy valószínűleg várják a bejelentésre alkalmas időpontot, amikor az ügy súlyának megfelelően tudnak a sajtó nyilvánossága elé állni. Hozzátette: elképzelhető, hogy jelenleg is gőzerővel folyik a töredékinformációk, nyomok rögzítése, begyűjtése.

Vizsgálják a szálakat

A szakember elmondta: amennyiben igazak a hírek, hogy egy szerb állampolgárról van szó, akkor a valós személyazonosság megállapítása kiemelten fontos, hiszen a következő lépés, hogy ezeket ütköztessék a nyomokkal, DNS-mintákkal. Horváth József hangsúlyozta: nagyon fontos ilyenkor azt is megvizsgálni, hogy a szálak vezethetnek-e más bűncselekményekhez – akár nemzetközi szinten –, illetve a gyanúsított kapcsolati hálójának minél mélyebb felderítése, a támogató személyek behatárolása és „lekapcsolása” is megtörténik.

A privatkopo.hu bűnügyi portálnál jelentkezett egy egykori bűnöző, aki korábban évekig fegyver- és robbanóanyag csempészettel foglalkozott. Azt állította, találkozott már a robbantóval, a férfit pedig a rendőrség egyik fedett nyomozója mutatta be neki.
 
A szakember szerint ez azt mutatja, hogy a siker után azt is fel kell tárni, történtek-e hibák, mulasztások, amelyek elvezethettek egy ilyen cselekményig. Ugyanis ha igaz, hogy a rendőrségnek valamilyen szinten kapcsolata volt ezzel a személlyel, és kiderült az is, voltak „ellenérzései a rendőrséggel kapcsolatban”, akkor ezt feltétlenül ki kell vizsgálni.

Olyan profi bérgyilkos, akit eddig filmben láthattunk

Fotó: police.hu

Szerinte az is egyértelmű, hogy egy pénzért bármire kapható emberről van szó. "Hidegfejű, kvázi profi bérgyilkos, akit a magyarok eddig csak filmen láttak" - fogalmazott.
 
Egy volt katonáról, kommandósról, idegenlégiósról lehet szó a sajtóhírek szerint, de a nyomozást irányító szakemberek erről tudatosan nem beszéltek a sajtóban, így lehetséges, hogy ezen a nyomon indultak el a rendőrök, de az is elképzelhető, hogy bejelentés érkezett - mondta Horváth József.

Hozzátette azt is: nem látni pontosan, hogy a rendőrség milyen erővel kezdte el az alvilági üzleteket "frusztrálni", és ezáltal motiválni a lehetséges bejelentőket, hogy záruljon le a nyomás velük szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.