Robbantás

Személyiségzavara miatt robbanthatott a körúti merénylő

"Épeszű ember személyiségzavar nélkül ilyet nem tesz" - a klinikai szakpszichológus azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a robbantónak tettestársa is volt.

2016.09.26 19:39ma.hu

Épeszű ember személyiségzavar nélkül ilyet nem tesz – mondta a Híradónak nyilatkozó klinikai szakpszichológus a szombat esti belvárosi robbantás tetteséről. Makai Gábor azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a robbantónak tettestársa is volt.

– Minél gátlástalanabb egy ember, minél brutálisabb eszközt vagy módszert használ fel azért, hogy valaki ellen forduljon és kioltsa az életét, annál inkább feltételezhető nála a patológiás személyiségszerveződés. Vagyis az esetek többségében személyiségzavar áll a probléma hátterében. Az az ember, aki hatóság, rendőr ellen ilyen brutalitással mer fellépni, az nem valószínű, hogy egy szorongó, neurotikus alkat – állapította meg a klinikai szakpszichológus.

Makai Gábor szerint az sem kizárt, hogy a robbantónak tettestársa is volt.

Az elmúlt években több hasonló eset is volt. 2010-ben Alsóörsön ölt meg egy rendőrt egy férfi, aztán a helyszínen öngyilkos lett. Két éve a budapesti Róbert Károly körúton egy bankfiók előtt volt egy robbantás, akkor az épület utcafronti fala is kidőlt. A tettesek motivációja máig ismeretlen.

A főváros VI. kerületében, a Teréz körút 2-4. előtt szombat éjjel történt robbantásban egy rendőr életveszélyesen, járőrtársa súlyosan megsérült. Vasárnap estére mindkettőjük állapotát stabilizálták. A rendőrség videót, valamint több fotót is közzétett, személyleírást adott a gyanúsított férfiról és 10 milliós nyomravezetői díjat is kitűzött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.