Detonáció

Teréz körúti robbanás: "Hallotta, hogy Allah Akbar?"

Civil ruhás nyomozók sérültek meg a hétvégi belvárosi detonációban. Hétfő hajnalig volt lezárva a környék, akit tudtak, kihallgattak. Egy fotós is ott volt a robbanáskor, aki szerint több különös mozzanata is volt a robbanás utáni eseményeknek.

2016.09.26 08:13ma.hu

A Teréz körúton szombat este működésbe lépett csőbomba szinte a Népszabadság fotósa, Kleb Attila mellett robbant: a két járőr mögött sétáltak pár másodperccel a robbanás előtt. A fotós így utólag visszagondolva még mindig beleborzong, hogy mi lett volna, ha néhány másodperccel hamarabb indulnak útnak. A rendőrség tanúként kihallgatta őket, de nem csak a kérdések voltak különösek a számukra. Kleb elmondása szerint több különös dolog is volt aznap éjszaka azon a környéken. A robbanás helyszínén, az egyik ív alatt él már évek óta egy idős hajléktalan. "De érdekes módon szombat este nem volt a helyén."

Ő hívta a 112-t

Kleb Attila, Népszabadság

A párnak ez már az előtt feltűnt, hogy detonáció rázta meg a környéket. Ők néhány méterrel lemaradva sétáltak a rendőrök mögött. "A Dohnányi Ernő utca sarkán voltunk. Takart minket az épület, amikor elképesztő robaj rázta meg a környéket. Először még vártunk egy kicsit, hátha lesz még egy robbanás, de nem volt. Aztán hívtam a 112-t."

A férfi a füsttől és a törmelék porától azt hitte, hogy csak egy sérült fekszik a földön. Közelebb lépve vette észre a másik rendőrt, akinek a nyaki vénáját akkor már szorította egy civil ruhás férfi.

Hallotta-e hogy Allah Akbar?

"Akkor még nem tudhattam, hogy ők civil ruhás nyomozók, csak amikor bevittek a rendőrségre kihallgatni minket, akkor vált ez egyértelművé. Magam sem értem, hogy kerültek oda ilyen gyorsan."

A rendőrségen kérdések sora következett. Részletesen el kellett mondaniuk, mit láttak, de a kérdések sorában az elsők között szerepelt, hogy hallottak-e a robbanás előtt „Allah Akbar!” kiáltást. A fényképész elmosolyodott – „ilyesmiről szó sincs, csendes volt a környék, senki nem kiabált semmit egészen a robbanásig."

Kleb állítása szerint őt gyilkosság kísérlete gyanúja, a barátnőjét pedig mindössze néhány perccel később már gyilkosság gyanúja miatt hallgatták meg tanúként. És hiába kértek, a tanúvallomási jegyzőkönyvből nem kaptak példányt.

"Hihetetlen, a Király utcáig, sőt, még azon túl is tele lett minden szögekkel"

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A fotós még a mentők kiérkezése előtt készített néhány fényképet a helyszínről, amelyeken a két rendőr a kapualjtól néhány méterre fekszik és föléjük hajolnak a civil ruhás rendőrök. A felvételek alapján Kleb Attila azt mondja, hogy a robbanószerkezetet a kapualj jobb alsó sarkában helyezhették el. Erre utal szerinte, hogy a szétszóródott szögek és csavarok 180 fok helyett körülbelül csak 100 fokban repültek szerteszét a járdán és az úttesten.

Szerinte abban, hogy nincs több sérült, nagy szerepe van annak is, hogy a kapualj előtt van egy köztéri illemhely, amelynek vasrácsa és az amögött lévő borítás sok szöget és törmeléket felfogott.

A ma.hu által megszólaltatott egyik szemtanú szerint, aki a közelben lakik és a robbanás idején otthon is tartózkodott, semmit sem hallott a detonációból. A rendőrség hajnali háromnegyed háromkor ébresztette, tőlük tudta meg, hogy mi is történt. Annyit kérdeztek tőle, hogy látott vagy hallott-e bármit az esettel kapcsolatban, majd elmentek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.