Szerelemféltés

Hátborzongató részletek derültek ki a nyíregyházi gyilkosságról

Annál súlyosabb trauma aligha érhet gyereket, mint amit a szüleik lelövését végignéző nyíregyházi ikrek éltek át.

2016.09.15 07:36MTI/Híradó

A Nyíregyházán történt brutális gyilkosság után a hétéves kislány szülei vérét törölgette, amíg testvére segítségért rohant. Az eset óta nem szólal meg. A pszichiáter szerint annál súlyosabb trauma aligha érhet gyereket, mint amit a szüleik lelövését végignéző nyíregyházi ikrek éltek át. Évekig is eltarthat, amíg megtanulják, hogyan éljenek együtt annak emlékével, amit a román orvos tett az otthonukban.

S. Dan orvos múlt szerdán lőtt rá egy házaspárra Nyíregyházán, egy Friss utcai családi házban. A 40 éves nő meghalt, 46 éves férjét életveszélyes sebesüléssel vitték kórházba. A férfi előbb az anyát, majd az apát lőtte fejbe közvetlen közelről. A házaspár gyerekei is otthon voltak akkor, az ikrek az egészet végignézték.

A hét éves Lázár és a lánytestvére, Lea most szemtanúk.

Az M1 riportere a nagymamánál találta meg a gyerekeket. A gyilkosság másnapján az ikrek még úgy tudták, élnek a szüleik, csak megsérültek, kórházban kezelik őket. A nagymama ekkor még nem merte nekik elárulni, hogy az anyjuk rögtön szörnyethalt. Csak apjuk életét tudták megmenteni az orvosok.

A gyerekek elmesélték, egyszer csak azt vették észre, hogy a férfi veri az ajtót. Az anya futott bent, segítségért kiabált a férjének, aki szintén rohant, majd két nagy durranást hallottak.

„Anya le volt feküdve. Tiszta vér volt az egész minden, az előszoba is, Lea feltörölte a padlót. Kiszaladtam, becsengettem a szomszédhoz “- idézték a fiú szavait az M1 Kékfény című műsorában.

A kisfiú véres lábbal a szomszédhoz szaladt, aki rögtön segített is neki. „Láttam az apát, vizet kért, csepegtettem neki a szájába. Elmondta, hogy azt mondta neki, hogy most meghalsz és közelről fejbe lőtte” – mesélte a férfi, aki hívta a rendőrséget.

Az apa utolsó erejét összeszedve még nekik is meg tudta nevezni a gyilkost, azt is elmondta, hogy mi történt.

A legnagyobb trauma

A gyermekpszichiáter szerint ez az egyik legnagyobb trauma, ami egy gyereket érhet.

Poszttraumás stressz-szindrómának nevezik azt az összeomlást, ami ilyen felfoghatatlan trauma szinte törvényszerű kísérője. A kislány például azóta nem szólal meg.

„Étkezési zavarai lesznek, nem eszik, vagy pont ellenkezőleg. folyton feküdne, aludna, vagy éppen sosem pihen” – sorolja a lehetséges következményeket Sófi Gyula, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa.

A szakértő szerint első lépésként biztonságos környezetbe kell helyezni a gyerekeket, aztán amilyen gyorsan csak lehet, kezdődhet a szakszerű orvosi ellátás. Másképp jó eséllyel sosem lesz belőlük boldog felnőtt, esélyük sincs a teljes életre. Általában egyéni beszélgetések, később csoportos foglalkozások következnek az ilyen traumát átélt gyermekek esetében. Kor-, és gyermekfüggő, hogy kinél milyen terápiát meddig alkalmaznak.

„Visszatérni ahhoz az idilli állapothoz nem lehet, amikor még épp volt a lelkük. Ahogy egy tükör, ha eltörik, hiába ragasztják össze, már nem lesz olyan, mint előtte” – mondta Sófi Gyula, aki több olyan kicsit kezelt már, akik szintén látták az anyjuk meggyilkolását.

A gyermekek számára plusz teher, ha az apa, vagy más szerettük a tettes. Ők ma már együtt tudnak élni a fájdalommal, és pont ez is a cél, és nem az, hogy kitöröljék az emléket: az ugyanis lehetetlen – mondta a szakember.

Gyilkos és áldozata együtt éltek korábban

A rendőrök ezek után névvel, arccal, rendszámmal keresték a feltételezett tettest, az 54 éves román állampolgárságú orvost. Régóta Magyarországon él, a sátoraljaújhelyi kórház tüdőosztályán dolgozott 9 évig.

A gyilkosság napján egy hónapos szabadságot vett ki.

Később már kiderült, hogy gyilkosnak és áldozatnak volt köze egymáshoz.

A gyanúsított munka közben ismerte meg a férjes asszonyt, kikezdett vele, ám az első hírek szerint plátói maradt a szerelme, a férfi visszautasítás miatt ölt. Rövid ideig együtt is éltek, a nő elhagyta férjét az orvos miatt. A tüdőgyógyász is családos ember volt, három gyerekkel, őket hagyta el a nőért. Az asszony azonban meggondolta magát, így később mégis visszaköltözött a gyerekei apjához. S. Dan ezt nem tudta elfogadni, ezért fegyverrel a családra rontott.

A férfit két nappal a gyilkosság után Kolozsváron fogták el a román rendőrök, fegyvert is találtak nála. Először Romániában állították bíróság elé, beismerte tettét, azt viszont tagadja, hogy előre eltervezte a kivégzést.

Fellebbezett a kiadatás ellen

A kolozsvári ítélőtábla pénteken elfogadta a magyar hatóságok kiadatási kérelmét. A gyanúsított fellebbezett, így átadása a magyar hatóságoknak elhúzódhat.

Mándi Benedek, a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ osztályvezető-helyettes szerint legfeljebb 90 napon belül átadják őt.

A gyanúsított jelenleg a kolozsvári rendőrség fogdájában van, és várhatóan ott is marad a jogerős ítéletig, melyet a legfelsőbb bíróság hoz meg ügyében.

A tárgyalása után S. Dan nyilatkozott a román sajtónak. Arról beszélt, hogy öngyilkos akart lenni, azért szökött haza, hogy ne magyar földbe temessék el a holttestét. Búcsúlevelet fogalmazott, éppen végezni akart magával is, ám a rendőrök gyorsabbak volt, elfogták őt.

Azt is mondta, megalázták őt Magyarországon, sok mindent bán, de az áldozatok sem ártatlanok, szerinte egy egész regényt lehetne erről írni. Az ikreket megsajnálta, ezért kímélte meg az életüket.

Az orvost kiadatása után Magyarországon állítják bíróság elé, de ha szabadságvesztésre ítélik, akkor Romániában fogja letölteni a börtönbüntetését. Ezt a kolozsvári táblabíróság is a kiadás feltételeként szabta meg a honlapján közzétett ítéletében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.