Biohazard

Veszélyes hulladékokat égetnek a Ferencváros közepén?

A Szent László Kórház cáfol: nem hulladékégető, hanem ártalmatlanító berendezés van a telephelyen.

2016.06.10 17:58MTI

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézet egyik telephelyén nem hulladékégető, hanem hulladék ártalmatlanító berendezés üzemel, amely egy zárt rendszerű fertőtlenítő - közölte az intézmény gazdasági igazgatója pénteken az MTI-vel.

Korábban Szabadai Viktor, a Magyar Liberális párt választmányának elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, információi szerint veszélyes és biológiai hulladékokat égetnek a főváros IX. kerületében, Ferencváros közepén, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház mögött.

Kálmánné Juhász Ilona gazdasági igazgató tájékoztatása szerint az egészségügyi intézmény reagálásában azt írta, a berendezést engedély alapján üzemelteti egy cég, amelyben egyebek közt használt gumikesztyűt, tűt, fecskendőt, infúziós és transzfúziós szereléket, kötszereket kezelnek. A kikerülő fertőtlenített hulladék, kommunális hulladékként kezelhető.

Közölte továbbá, hogy a kémény a Szent László Kórház hő ellátását biztosító gázkazánház kéménye.

Szemtanúk azt állítják, hogy más egészségügyi intézményekből is hordanak ide hulladékokat - közölte Szabadai, rámutatva: gyakran járnak speciális jelzéssel ellátott teherautók az érintett szakaszon.

Szabadai Viktor hangsúlyozta, hogy a feltételezett égető szomszédságában a kórház mellett egy lakótelep és egy gyermekek által használt sportpálya is található.

A Liberálisok álláspontja az, hogy a létesítményt az összes ahhoz hasonlóval együtt a lakott területektől távol, a város határain túl kellene elhelyezni még akkor is, ha megfelelnek a jogszabályi előírásoknak.

A párt a Pest Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi főosztályához fordul, hogy pontos képet kapjon a technológia kockázatairól, a levegőbe kerülő szennyező anyagok összetételéről. A kórház igazgatójától választ vár arra, hogy milyen típusú hulladékot semmisítenek meg a telepen. A kerületi önkormányzat vezetőségénél pedig azt akarja elérni, hogy kezdeményezze a létesítmény felszámolását - sorolta a választmányi elnök.

Megjegyezte: a Liberálisok aláírásgyűjtésbe is kezdtek a feltételezett égető ellen, és budapesti programjukban kiemelt helyen szerepel, hogy a városhatáron kívülre költöztetik azt.

Hardi Flóra, az ellenzéki párt ferencvárosi szervezetének elnöke arról beszélt, hogy az utóbbi időben gyakran fordult meg a kórházban, és látogatásai során lett figyelmes a létesítmény nagy kéményére, ezután kezdtek el nyomozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.