Büntetőjogász

Lövöldözés a kiskunhalasi ügyészségen: Magyarországon még nem ért ügyészt ilyen súlyos támadás

Egy férfi nem sokkal 9 óra előtt jelent meg a bírósággal közös járási ügyészségi épületnél azzal a szándékkal, hogy megöli a vezető ügyészt.

2016.03.16 22:52MTI

Magyarországon ügyészt még nem ért ilyen súlyos támadás - mondta Borbély Zoltán büntetőjogász az M1 aktuális csatornának szerda este a Kiskunhalasi Járási Ügyészség épületében délelőtt történt lövöldözésről.

A jogász szerint az egész igazságszolgáltatást érte súlyos támadás. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az ügyészi élet nemcsak jogokkal, hanem veszélyekkel is jár.

Kérdésre válaszolva azt mondta, nem biztos, hogy jogszabály-módosításra van szükség.

A jelenlegi szabályozás keretében is lehet erősíteni a védelmet, példaként említette, hogy a rendőri jelenlét is elrettentő erővel bír.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI-nek azt mondta: a férfi nem sokkal 9 óra előtt jelent meg a bírósággal közös járási ügyészségi épületnél azzal a szándékkal, hogy megöli a vezető ügyészt. Magával vitt egy gépkarabélyt is egy papírdobozban, és 240 lőszer volt nála. Fegyverviselési engedéllyel nem rendelkezett.

A férfi a biztonságiakkal közölte, hogy a vezető ügyészt keresi, a biztonságiak pedig azt válaszolták neki, várnia kell. Ezután, amikor át akarták vizsgálni, a papírdobozból kivette a gépkarabélyt, az egyik biztonsági őrre fogta, és felszólította, vezesse őt a vezető ügyészhez.

A biztonsági őr és a gyanúsított ekkor elindultak, ám egy bírósági alkalmazott közbelépése megakadályozta, hogy továbbhaladhassanak. Dulakodás alakult ki, ennek során dördültek el a lövések, a jelenlegi adatok szerint három. Végül az épületben más okból tartózkodó rendőrök segítségével sikerült az elkövetőt lefegyverezni.

A gyanúsított nem jutott fel az épület második emeletére, ahol az ügyészség található, a dulakodás során legurult a lépcsőn.

A férfit, aki nem tett vallomást, emberölés előkészülete, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette, valamint kényszerítés bűntette gyanújával őrizetbe vették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.