Rendőrség

Nyomravezetői díjat tűztek ki a csóri orosz katonai emlékhely megrongálóinak elfogására

Kétszázezer forint nyomravezetői díjat tűzött ki a csóri orosz katonai temetkezési emlékhely megrongálóinak elfogására a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság.

2016.03.04 12:02MTI

A közlemény szerint a székesfehérvári rendőrkapitányság rongálás bűntett gyanúja miatt büntetőeljárást indított ismeretlen tettesek ellen, akik a rendőrség adatai szerint január 31-én vagy február 1-jén megrongáltak egy orosz katonai temetkezési emlékhelyet Csóron.

A rendőrség a székesfehérvári rendőrkapitányságon, a "Telefontanú" ingyenesen hívható zöldszámán (06-80-555-111), illetve a 107-es vagy a 112-es központi telefonszámok valamelyikén várja tanúk jelentkezését.

Orosz hírügynökségek február 5-én jelentették: az orosz védelmi minisztérium követeli a magyar hatóságoktól, hogy kutassák fel és büntessék meg azokat, akik a Fejér megyei Csóron meggyalázták a szovjet katonasírokat.

Vlagyimir Popovot, a katonai emlékhelyek gondozásával foglalkozó minisztériumi osztály vezetőjét idézték, aki kijelentette: sajnálatos, hogy a vandál cselekedetről a magyar hatóságok csak február 4-én értesítették az orosz védelmi minisztériumot. Hozzátette, hogy a sírkertben négy obeliszket ledöntöttek - közülük az egyik nem helyreállítható -, míg a központi helyen lévő márvány emléktáblát hat helyen megrongálták.

Csete Krisztián (független) polgármester akkor az MTI-nek elmondta: amint szembesült a történtekkel, azonnal értesítette az orosz nagykövetség munkatársát. Bejelentést tett a körzeti megbízottnál, majd a nyomozók helyszíni szemlét is tartottak.

A településvezető elítélte a történteket és jelezte, a faluban korábban történt, hasonlóan vandál cselekedetek alapján fiatalok követhették el a rongálást. Megemlítette, hogy a csóri emlékhely az országos átlagnál is rosszabb állapotban volt, ezért tavaly decemberben az oroszok megkezdték a helyreállítását. Az emlékhelyen egy nagy és négy kisebb obeliszk található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.