Katasztrófavédelem

Óvatosan a tűzzel - hogy az ünnep gondtalan legyen

Advent a karácsonyi felkészülés és a várakozás időszaka. Ilyenkor a hagyományoknak megfelelően az otthonokban gyertyát gyújtanak. Az égő gyertya, mécses használata komoly veszélyt hordoz magában.

2015.11.28 15:44ma.hu
freedigitalphotos/stuart miles - illusztráció

A lángja, magas hőmérsékletéből adódóan képes meggyújtani a környezetében lévő éghető anyagokat. Az adventi készülődés alkalmával sem szabad elfeledkeznünk a biztonságról annak érdekében, hogy az ünnep tényleg gondtalan legyen – tudatta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az adventi várakozás időszakában majdnem minden háztartásban gyertyát gyújtanak. A fenyőágból készült adventi koszorú a fűtött lakásban hamar kiszárad és könnyen meggyulladhat, ezért csak olyan koszorút válasszunk, amelyeken a gyertyákat nem éghető alátétre helyezték. Ha mi magunk készítjük el a koszorút, mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a legtöbb alapanyag, így az alapként szolgáló szalmakoszorú, a díszítő textíliák és papírok, a fenyőágak gyertya közelében könnyen lángra lobbanhatnak.

A gyertyákkal díszített adventi koszorúkat ne tegyük közvetlenül az asztalterítőre, helyezzünk alá hőálló, nem éghető alátétet, ami megakadályozza a tűz továbbterjedését. A gyertya felett szintén nem lehet éghető anyag, például függöny. Gondoljunk arra is, hogy nyitott ablak esetén a huzat a láng fölé fújhatja a textíliát.

Ha csak egy gyertyát gyújtunk meg, ne felejtsük el, hogy a huzat könnyen eldöntheti. Fontos, hogy ilyen esetben a láng ne érjen el semmilyen éghető anyagot, pl. koszorút, asztalterítőt. Minden esetben legyen hőálló alátét a gyertya alatt.

A kanóc ne legyen hosszabb egy centiméternél, ebben az esetben kisebb lesz a láng magassága.

Soha ne hagyjuk teljesen leégni a gyertyát, ne várjuk meg, amíg az összes viasz elfogy, mivel az átforrósodott mécsestartó is tüzet okozhat.

Nagyon fontos szabály, hogy az égő gyertyát, mécsest soha ne hagyjuk őrizetlenül otthonunkban.

Aki elektromos ünnepi dekorációval díszíti fel otthonát, húzza ki azokat, mielőtt elmenne otthonról, ezzel is megelőzve egy esetleges elektromos tűz kialakulását.

Karácsonyi lámpafüzér vásárlásánál keressék a terméken a minőségbiztosítás jeleit. Amelyiken szerepel a „CE” jel, az megfelel az Európai Unió minőségbiztosítási követelményeinek. A rossz minőségű termékek az áramütés és a tűzeset lehetőségét is magukban hordozzák. Ebben az esetben is igaz, hogy éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére se hagyják bekapcsolva.

Amennyiben mégis bekövetkezik a baj, azonnal hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös hívószámon!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.