BKK

Forgalomkorlátozások a Nándorfehérvári emlékünnepség miatt

A Nándorfehérvári diadal emléknapjának programjai miatt szerdán forgalomkorlátozásokra kell számítani a Lánchídon és környékén, valamint a Budai Várba felvezető Hunyadi János úton.

2015.07.20 17:59MTI

A Nándorfehérvárt (a mai Belgrádot) védő keresztény magyar seregek 1456. július 22-én több mint kéthetes csata után győztek II. Mehmed török szultán hadai felett, megállítva ezzel 70 évre a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását. Ehhez mérhető győzelmet addig soha nem aratott keresztény sereg a szultáni haderő felett.

Az emléknap megünnepléséről szóló 2011-es országgyűlési határozati javaslatban az olvasható: "Ez a nap nem csupán a nemzetnek, hanem a keresztény Európának és a mai keresztény világ összességének az emléknapja. Ez a nap a hazafiságnak, önfeláldozásnak, emberi helytállásnak, az európaiságnak, európai összefogásnak és a kereszténységnek máig élő példaképe."

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal közleménye szerint az emléknap központi programsorozata szerdán délelőtt dunai díszsortűzzel veszi kezdetét a Duna fővárosi szakaszán, a Lánchíd és a Parlament közötti részen. Fél tizenegy után ünnepi díszmenet indul az Akadémia kikötőtől a Széchenyi István tér - Lánchíd - Clark Ádám tér - Hunyadi János út útvonalon a Hunyadi János szoborhoz, ahol 11 órakor kezdődik az ünnepi koszorúzás, majd a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartandó emlékműsor zárja a rendezvényt.

A rendezvény miatti forgalomkorlátozás a személygépjárművek mellett érinti a Lánchídon áthaladó buszközlekedést, valamint a hajójáratokat is.

Mint kifejtették: szerdán 10.20 és 10.50 között lezárják a Széchenyi István tér - Lánchíd - Clark Ádám tér útvonalat a járműforgalom elől. A budai Várba felvezető Hunyadi János utat 9.50 és 11.50 között zárják le.

A D11-es és D12-es hajók a 10.15 és 10.35 között az aktuális kikötőjükben várakoznak, és a zárlat feloldása után folytatják menetrend szerinti útjukat.

Míg a pesti oldalról közlekedő 16-os autóbuszok 9.50 és 10.20, valamint 10.50 és 11.50 között menetrendjük szerint áthaladnak a Lánchídon, majd a Hunyadi utat elkerülve az Alagút - Alagút utca - Attila út - Mikó utca - Tábor utca - Palota út - Dísz tér útvonalon közlekednek a Széll Kálmán tér felé.

A Lánchíd lezárása idején viszont valamennyi 16-os autóbusz az Erzsébet hídon át közlekedik: a Deák Ferenc tér irányába a Krisztina körút - Erzsébet híd - Széchenyi István tér, míg a Széll Kálmán tér irányába a Deák Ferenc tér - Kossuth Lajos utca - Erzsébet híd - Attila út - Dísz tér útvonalon. A Lánchíd lezárása alatt a 105-ös autóbuszok is az Erzsébet hídon át közlekednek, a Gyöngyösi utca irányába a Krisztina körút - Erzsébet híd - Széchenyi István tér, az Apor Vilmos tér irányában pedig a Deák Ferenc tér - Kossuth Lajos utca - Erzsébet híd - Döbrentei tér - Alagút utca útvonalon. A 17-es és 86-os autóbuszok a Clark Ádám téren, illetve az Alagút utca előtt megvárják a menet elhaladását, majd menetrend szerinti útvonalon haladnak tovább.

Bővebb információ elérhetők: a Budapesti Közlekedési Központ honlapján. Az emléknap részletes programja, további információ a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal honlapján, a www.nrh.kormany.hu, valamint a www.nandorfehervaridiadal.kormany.hu weboldalon található - írta közleményében a HM NRH.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.