13 embert kihallgattak

Lopott autók alkatrészeivel üzleteltek

Lopott autók alkatrészeivel üzletelő bűnözőket fogtak el a Békés megyei rendőrök. A több európai országra kiterjedő bűnügyben 13 embert gyanúsítottként hallgattak ki.

2015.05.27 14:17MTI
Fotó: police.hu

Kis Péter, a megyei főkapitány bűnügyi helyettese elmondta: a felderítés során több mint százötven, főként külföldről származó lopott személygépkocsi alkatrészeit azonosították be.

Német rendőrök jelezték 2013-ban, hogy egy csorvási férfi, az 55 éves H. Tibor az interneten nagy mennyiségű használt gépjárműalkatrészt árusít, amelyek többsége lopott járművekből származik - ismertette. A 195 helyszíni szemle során 239 millió forint értékben több mint 24 ezer alkatrészt foglaltak le a Békés megyei rendőrök.

A tettesek elsősorban európai, főként brit, német, svéd és osztrák rendszámú autókat loptak el, amelyek többnyire szétszedve kerültek Magyarországra, és itt alkatrészként próbálták értékesíteni. Emellett több lopott autót átépítettek, az egyedi azonosítójeleket eltávolították; nem egyszer totálkárosra tört autók egyedi azonosítójeleit építették rá lopott gépjárművekre és így helyezték forgalomba őket.

Tóth Csaba, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta: nyolc gyanúsított bűncselekményből származó gépjárműalkatrészeket vagy szétbontott autókat adott el H. Tibornak, további hármat pedig járművek átalakítása miatt hallgattak ki. Őket a rendőrség orgazdaság, jármű egyedi azonosítójelével való visszaélés vagy bűnpártolás elkövetésével gyanúsítják.

Kérdésre válaszolva Tóth Csaba elmondta: a lopással okozott kár összértéke milliárdos nagyságrendű, az ellopott autók jelentős része nagy értékű volt.

A rendőrség elkülönített egy nyomozást, amely a 44 éves békéscsabai M. László ellen indult, ő ugyancsak az interneten árusított lopott autókból származó alkatrészeket. Kis Péter elmondta: jogilag ez különálló nyomozásnak számít, de valószínűsítik, hogy M. László és H. Tibor üzleti kapcsolatban állhatott egymással.

M. László ellen a rendőrség üzletszerűen elkövetett orgazdaság, egyedi azonosítójellel való visszaélés, csalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt vádemelést javasol.

Ormai Tamás, az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központjának osztályvezetője a sajtótájékoztatón méltatta a nemzetközi együttműködést, a német, a brit és a magyar rendőrség összehangolt, egymást segítő munkáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.