Szobrászművész alkotása

Ellopták a vakoknak készült orrszarvúszobrot az Állatkertből

Elloptak egy bronzszobrot pénteken délután az Állatkertből. A Székely Kata szobrászművész által 2005-ben készített kisplasztika egy orrszarvút ábrázol, felállításának egyik oka pedig az volt, hogy a látássérült emberek ismeretszerzését segítsék vele.

2015.05.23 11:32Havariapress

Pénteken délután tűnt el az orrszarvút ábrázoló bronzszobrot a Fővárosi Állat- és Növénykertből. Az orrszarvúak kifutója mellett, a Szavannaházban felállított műalkotás első volt azoknak a kisplasztikáknak a sorában, amelyeket művészi értékükön túl, azért helyeztek el az Állatkert különböző pontjain, hogy a látássérült emberek ismeretszerzését segítsék.

Hasonló szobor található a vízilovaknál, a tapíroknál, a makiknál az oroszlánfókáknál, a pingvineknél, a hóbaglyoknál, a kormoránoknál, a pelikánoknál és több más állatnál is.

Ezeket a kisplasztikákat bárki megcsodálhatja, ám a látássérült emberek számára külön jelentősége van annak, hogy a szobrok megtapintásával képet alkothatnak az egyes állatokról, az alkotásokhoz mellékelt Braille-írásos magyarázó szöveg segítségével pedig további ismereteket szerezhetnek az adott állatfajról.

A 48-szor 17 centiméteres, fekvő orrszarvút ábrázoló bronz kisplasztikát az ilyen alkotásoknál megszokott módon, szilárdan rögzítették a talapzathoz. Az ismeretlen elkövető alighanem valamilyen eszköz, szerszám segítségével feszítette le onnan.

A tolvaj dolgát megkönnyíthette, hogy az esős idő miatt késő délután csak kevés látogató tartózkodott az Állatkertben, ezen belül a meglehetősen nagy kiterjedésű Szavanna komplexumban is.

Az Állatkert azonnal értesítette a rendőrséget, így kora este a bűnügyi helyszínelésre is sor kerülhetett. Közben elemzik a kertben működő biztonsági kamerarendszer térfigyelő kameráinak felvételeit is, amelyek szintén segíthetnek az elkövető azonosításában.

A Fővárosi Állat- és Növénykert álláspontja szerint a kisplasztika ellopása nemcsak mint vagyonellenes bűncselekmény ítélendő el, hanem a tett közösségellenes volta miatt is.

Az elkövető ugyanis nemcsak az Állatkertnek okozott kárt, hanem meglopta mindazokat, akiknek az alkotás készült: a kert évi egymillió főnyi nagyközönségét, s köztük is különösen a látássérült embereket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.