Diverzitás

Védett madarak élőhelyét tette tönkre az autóverseny - bíróság elé áll a szervező

Egy keceli férfi által szervezett off-road autóverseny tönkretette több, fokozottan védett madár élőhelyét és a verseny során egy vemhes őz is elpusztult.

2015.05.14 09:58Havariapress

A keceli férfi egy sportegyesület képviselőjeként 2014 májusában egy off-road terepjáró autóversenyt szervezett Kocsér és Tiszakécske Kerekdomb területén. A verseny érintett egy vadászterületnek minősülő, bekerítetlen lajosmizsei ingatlant is.

A vádlott az illetékes autósport szövetségtől a verseny rendezéséhez meg is kapta a hozzájárulást és a versenyt Kocsér és Tiszakécske önkormányzata is engedélyezte.

Az autósport szövetség a hozzájárulásában felhívta a vádlott figyelmét, hogy a verseny szervezése és lebonyolítása során valamennyi jogszabályt, továbbá a versenyek rendezésével kapcsolatos egyéb előírást tartsák be. A versennyel érintett lakiteleki ingatlan tulajdonosa szóban szintén hozzájárult a versenyhez.

A vádlott azonban gondatlansága miatt elmulasztotta beszerezni az illetékes vadásztársaság engedélyét, holott az ingatlanon vadgazdálkodás folyt, így kellett volna a vadásztársaság engedélye is. Ilyen engedélyt azonban a vádlott nem kapott volna, ugyanis a lajosmizsei földterület fontos fészkelő- és élőhelye több védett és fokozottan védett madárfajnak, így többek között harisoknak, fürjeknek, mezei pacsirtáknak, sárga billegetőknek, sordélyoknak és énekes nádi poszátáknak is.

A 2014. május 10-én megtartott verseny a talajon fészkelő madarak élőhelyében jelentős károkat okozott: az autók teljesen tönkretették a terület vegetációját, a madarak élőhelyét, a regenerálódás évekbe is telhet. A versenyzéssel járó zaj megakadályozta a madarak költését is, így jelentősen veszélyeztette az élővilágot. A verseny a szaporodási időszakban lévő őzek ellését is veszélyeztette. A verseny során az egyik quad elütött egy 100 ezer forint eszmei értékű, vemhes őzet, ami miatt az őz és gidái elpusztultak.

A szabadlábon védekező szervezőt a járási ügyészség gondatlan környezetkárosítás vétségén kívül gondatlan természetkárosítás vétségével is vádolja. Bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság dönt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.