Pusztítás

Természetkárosítás miatt emeltek vádat Zalában egy szlovén földbérlő ellen

Mezőgazdasági tevékenységével védett madarak, rovarok, illetve növények élőhelyét pusztította el összesen több mint másfél hektáros területen.

2015.04.28 08:35MTI

A reszneki székhelyű, szarvasmarhatartással foglalkozó kft. ügyvezetőjeként a szlovén állampolgárságú férfi Lendvajakabfán és Reszneken bérelt földeket a 2007 óta kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek minősülő Natura 2000 besorolású területen. A férfi a 2008 és 2013 közötti időszakban a védett területen a környezetvédelmi hatóság engedélye nélkül végzett gyepgazdálkodási és silódeponálási tevékenységet.

Cégének alkalmazottai a réteken a gyepet nehézmunkagépekkel lesilózták, majd a más területekről idehordott silóval együtt egy gyepterületen tárolták. A szállítójárművek kerekei a területet felszabdalták, összetaposták, s ennek következtében a talaj összetömörödött, a gyeptakaró mintegy négyezer négyzetméteren megsemmisült vagy károsodott. A siló deponálása miatt a talaj szerkezete megváltozott, a talajban jelentős mértékű tápanyag dúsult fel, ami miatt még további területen, több mint 11 ezer négyzetméteren megsemmisült a gyep.

A főügyészség közölte: az érintett rétek egyebek közt a védett haris, fürj, zanótboglárka és vérfű-hangyaboglárka élőhelyének számítanak, de utóbbiak sajátos életmódjához és szaporodásához elengedhetetlenül szükséges - bár nem védett - őszi vérfű élőhelye is. A mezőgazdasági tevékenység miatt azonban ezeknek a védett madaraknak, rovaroknak és növényeknek az élőhelye részlegesen megsemmisült vagy jelentősen károsodott.

A Lenti Járási Ügyészség a férfi ellen természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Lenti Járásbíróság előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.