A bűnözés is fejlődik

A jövő bűnügyei

A 21. századi high-tech bűnözés már régóta zajlik, csak nem akarjuk tudomásul venni. Megzsarolt pacemakeresek, ellopott őssejtek és hasonló bűncselekmények nem a sci-fi regényekben köszönnek vissza, hanem az újságok bűnügyi hírei között.

2015.02.28 15:00ma.hu
Freedigitalphotos Simon Howden

Ahogy a technika fejlődik, a tilosban járók is alkalmazkodnak hozzá, és olyan bűncselekmények bukkannak fel, melyekkel a száz évvel ezelőtt élők nem találkozhattak. Egy laptop- vagy mobiltelefonlopás ismert esemény a 21. századi ember számára, de nagyapáink és nagyanyáink sosem tapasztalhatták meg (szerencséjükre).

Kérdés, hogy milyen bűncselekmények lesznek számunkra ismeretlenek, újak? A Popular Science megkérdezte olvasóit, mit gondolnak a témáról, és remekebbnél remekebb találgatások érkeztek. Ám hiába hitték azt a válaszadók, hogy valami új dologra hívják fel a figyelmet, kis utánajárással kiderült, hogy még a high-technek gondolt bűnözés is már létező jelenség.

Egyikük például azt feltételezte, hogy 2025-re megtörténik az első, őssejtekkel való visszaélés, melynek során ellopják és akarata ellenére felhasználják valaki őssejtjeit. Nos, ez már 1951 óta létező eset, a legismertebb Henrietta Lacks nevéhez kötődik, akinek tumoros méhsejtjeit, eltávolításukat követően használták és használják mindmáig különböző orvosi kutatásokhoz, a Lack család engedélye nélkül.

Egy másik, fantáziáját szabadon engedő szerint 10 év múlva az is a bűnügyi hírek része lesz, hogy a dróngyártók repülő készülékeik korábbi, halálos baleseteket okozó működését orvosoló patch-eket adnak ki. Noha - szerencsére - még senkit sem öltek meg kereskedelmi forgalomban kapható drónok, arra már nem egy példa akadt a közelmúltból, hogy nem kívánt helyre jutottak be, komoly galibát okozva ezzel. Mi is többször írtunk a Fehér Házat "megtámadó" drónról, melynek eredményeként a gyártó frissíti modelljét, az elnök rezidenciája pedig felkészült a "légvédelemre".

Végül még egy érdekes gondolat. A ma embere szerint az implantátumokkal való zsarolás is a jövő bűnügyei fog tartozni. Például abban a formában, hogy rosszindulatú emberek halálos elektrosokkal fenyegetik a távolról is elérhető pacemakerrel rendelkező pácienseket, pénzt követelve tőlük. 2012-ben Barnaby Jack hacker már bemutatta, hogyan lehet távolról meghackelni egy szívritmus-szabályozót, sőt, az egykori alelnök, Dick Cheney be is jelentette, hogy biztos-ami-biztos alapon letiltotta saját implantátumának Bluetooth-funkcióját.

A "szép" új jövő nem is olyan távoli, igaz?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.