Kóros

Baltával ütötte unokáját - elmebetegsége miatt nem büntethető

Kóros elmeállapota kizárja annak a 61 éves férfinak a büntethetőségét, aki tavaly szeptemberben baltával próbálta megölni 14 éves unokáját keszthelyi lakásukban.

2015.01.13 10:14Havariapress
Fotó: archív

A büntetlen, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő 61 éves férfi volt feleségével és 14 éves fiúunokájával élt Keszthelyen egy családi házban. Korábban már pszichiátriai kezelés alatt állt, az utóbbi években jelentősen romlott az állapota, de - miután nem volt agresszív - újabb kezelésére nem került sor.

A gyermek 2014. szeptember 23-án délután emeleti szobájában számítógépezett, amikor nagyapja bement hozzá egy kisbaltával és egy késsel a kezében, majd rátámadt. A baltával többször a fejére sújtott, majd a menekülő, és védekező gyermeket többször meg is akarta szúrni, miközben zavaros vádakkal illette. Az unokának a támadások elől sikerült a fürdőszobába zárkóznia, de nagyapja oda is megpróbált behatolni. Miután a férfi felhagyott támadási szándékával, és lement a földszintre, a gyermek egy törölközőt csavart a fejére, s a házból kimenekülve segítséget kért a szomszédtól, aki értesítette a mentőket.

Az igazságügyi elmeorvos-szakértő a 61 éves férfinál olyan súlyú kóros elmeállapotot diagnosztizált, amely képtelenné tette arra, hogy cselekménye következményeit felismerje, s e felismerésnek megfelelően cselekedjék. A szakértői megállapításokra figyelemmel, a nagyapa nem büntethető.

A Zala Megyei Főügyészség emberölés bűntettének kísérlete miatt, a Zalaegerszegi Törvényszéknek indítványozta a férfi kényszergyógykezelésének elrendelését azzal, hogy a határozat meghozataláig az előzetes letartóztatása helyett rendelje el ideiglenes kényszergyógykezelését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.