Nem semmi!

Bravúros szülésvezetés - telefonon segítette világra a farfekvéses babát

Farfekvéses magzat "telefonos" szülésvezetése a nemzetközi szakirodalomban is ritka helyzetnek, a magyar eset pedig szép szakmai sikernek számít.

2014.12.22 10:58ma.hu
Fotó: archív

Megindult szülés miatt érkezett segélyhívás a Pest megyei Kerepes településről az Országos Mentőszolgálat budapesti mentésirányító központjába szombaton este 18 órakor - írja az Országos Mentőszolgálat.

A hívást fogadó mentőtiszt azonnal riasztott egy esetkocsit és közben további információkat kért a helyszínen levő rokontól. Kiderült, hogy a kismamának már szinte folyamatos fájásai vannak, a magzatvíz elfolyt, a baba pillanatokon belül megszületik.

A mentésirányító mentőtiszt a protokolloknak megfelelően haladt előre a telefonos szülésvezetésben, amikor kiderült, hogy a magzat farfekvésben helyezkedik el, így a szülés befejezéséhez speciális műfogások alkalmazására van szükség.

A folyamatos kapcsolattartásnak, a mentésirányító felkészültségének és a rokon lélekjelenlétnek köszönhetően a szülést sikerült szakszerűen levezetni és a mintegy 10 perc alatt megérkező esetkocsi személyzetének már csak az újszülött kislány és az anya ellátásáról, kórházba szállításáról kellett gondoskodnia.

Farfekvéses magzat „telefonos” szülésvezetése a nemzetközi szakirodalomban is ritka helyzetnek, a magyar eset pedig szép szakmai sikernek számít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.