Jogerő

Nem a bankrablók napja a mai: súlyosbítás a nyirádi rémnek

A korábbi ítéletnél súlyosabb büntetést, 11 év fegyházat kapott megismételt eljárásban az a férfi, aki több dunántúli megyében pénzváltókat és takarékszövetkezeteket rabolt ki. Az ítélet jogerős.

2014.12.18 17:06MTI
Illusztráció: archív

A Zalaegerszegi Törvényszéken másodfokon csütörtökön lezárt ügy előzménye, hogy a 30 éves Rácz Róbertet 2012-ben kilenc év fegyházra ítélte a bíróság. A vádiratban szereplő négy rablásból akkor a bíróság csak egyet látott bizonyítottnak, három rablás vádja alól felmentette a vádlottat. A Pécsi Ítélőtábla ezt a döntést hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatásra kötelezte a törvényszéket, amely 2013-ban kezdte újra tárgyalni a történteket.

A nyirádi férfi 2009-ben feltételesen szabadult a rá rablásért kiszabott büntetésből. A vádirat szerint két ismeretlen társával 2010 októberében a Zala megyei búcsúszentlászlói takarékszövetkezethez hajtott egy bérelt autóval. Néhány nappal korábban euróváltás ürügyével már járt a pénzintézetben.

Újbóli látogatásakor sapkában, harisnyával a fején lépett be, fegyverhez hasonló tárgyat fogott az alkalmazottra, akinek egy táskát adott át a kasszában lévő pénzt követelve. Csaknem 247 ezer forintot kapott, és miután az időzáras széf megnyitását már nem akarta megvárni, elmenekült.

Másnap egy balatonlellei pénzváltóban jelent meg sapkában és harisnyával a fején, de meggondolta magát és távozott, mert rendőrautót látott a közelben. Négy nap múlva azonban oda is visszatért azzal, hogy eurót akar váltani, de az alkalmazottak a biztonsági kamera felvételei alapján felismerték, és erőteljes fellépésük távozásra késztette a férfit.

A rabló még aznap Révfülöpön megjelent egy utazási iroda pénzváltójában, hogy 500 eurót akar váltani, de a bevételt követelve fegyvert fogott az alkalmazottra. Ezúttal 246 ezer forinttal menekült el.

Ezeket a rablásokat nem ismerte el, azt azonban igen, hogy napokkal később "police" feliratú sapkában és kabátban, kezére gumikesztyűt húzott, úgy lépett be a csörötneki takarékszövetkezeti fiókba. Egy "nemzetőrség" feliratú jelvényt mutatott fel, majd fegyvert húzott elő, pénzt követelt, és csaknem 184 ezer forintos zsákmánnyal távozott.

A pénzintézet vezetője egy leintett autó vezetőjével, majd még két, hozzájuk csatlakozó fiatallal üldözőbe vette a tettest, aki egy erdőben tűnt el előlük. Nem sokkal később megtalálták a közelben az eldobott ruhákat és a fegyvert is.

Rácz Róbert az utolsó rablását 2010. november 8-án, Révfülöpön követte el. Ott egy bankfiókba ment be, és szintén fegyverrel fenyegetőzve pénzt követelt, majd 201 ezer forinttal távozott. A rendőrök négy nappal később fogták el.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a megismételt eljárásban júniusban első fokon négyrendbeli rablás bűntettében, valamint egy rablás előkészületének vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat. Mint különös visszaesőt, 11 év, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

A védő enyhítésért benyújtott fellebbezése nyomán a Zalaegerszegi Törvényszék csütörtökön hozott ítéletében az elsőfokú döntést érdemben nem, csupán két polgári jogi igény és a megállapított illeték tekintetében változtatta meg. A Rácz Róbertre kiszabott fegyházbüntetés így jogerőssé vált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.