Több száz métert haladt

Vezető nélkül száguldott egy szegedi villamos

Helyreállt a közlekedés azon a szegedi villamosvonalon, amelyen kedd reggel egy vezető nélkül haladó szerelvény leszaggatta a felsővezetéket.

2014.08.26 13:42MTI
freedigitalphotos.net/samurai

A Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) vizsgálja az eset körülményeit, a szakmai vizsgálat a helyszíni szemle után a kft. telephelyén és az érintett vonalszakaszon folytatódik.

Tóth István Tibor, a Szegedi Közlekedési Kft. vezetője az MTI-nek elmondta: a megsérült felsővezetéket megjavították. A száguldó villamos a sínek mentén néhol a betont is megtörte, de a szakemberek felmérték a károkat és megállapították, hogy a sínpálya nem sérült meg.

A társaság vezetője korábban az MTI-vel azt közölte: reggel az Izabella hídnál levő telephelyről egy csuklós Tátra forgalomba állítása előtt a több éve járművezetőként dolgozó munkatársuk leszállt a villamosról, és miközben egy váltót akart átállítani, a szerelvény eddig ismeretlen okból elindult.

Mintegy kétszáz méteres gyorsulás után kijutott a remízből, majd a nyílt pályán több mint hétszáz métert száguldott. Mivel a felsővezetéket a villamos leszakította, nem tudott továbbmenni, megállt a Rókusi körúti nagy körforgalomnál lévő Károlyi Kollégium előtt.

Az eset során senki nem sérült meg. Az igazgató elmondta: a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) vizsgálja az esetet, a jármű "fekete dobozát" is elemzik. A KBSZ a honlapján azt írta, szakmai vizsgálatot indítottak.

A helyszíni szemle után a vizsgálat a Szegedi Közlekedési Kft. telephelyén, valamint az érintett vonalszakaszon folytatódik. Ennek során egy ugyanilyen típusú járművel próbát végeznek annak megállapítására, hogy az elmondások alapján rekonstruált mozgás lehetséges-e, továbbá folyik az adatrögzítő - "fekete doboz" - kiértékelése is.

A közleményben a Közlekedésbiztonsági Szervezet kitért arra: az érintett jármű áramszedőjének helyreállítása után - ez várhatóan néhány napot vesz igénybe - további próbákat terveznek annak megállapítására, hogy a történtekben műszaki hiba közrejátszott-e.

A villamosokon ugyanis van egy olyan berendezés, amely megakadályozza a nyitott ajtókkal való elindulást, ezért azt is vizsgálják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.