Fájdalmas, feszülő hólyagok

Nyomozás indult a gyomláló alkalmi munkások égési sérülése ügyében

Ötven ember került égési sérülésekkel kórházba, miután a hétvégén egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetben dolgoztak, és hétfőre valamennyiükön fájdalmas, feszülő hólyagok keletkeztek.

2014.07.25 13:18MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

Nyomozást indított a Kunszentmártoni Rendőrkapitányság a gyomláló alkalmi munkások égési sérülése ügyében a feljelentés-kiegészítés elrendelését követően, a beszerzett adatok alapján - közölte Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense pénteken az MTI megkeresésére.

Pásztorné Kovács Ágnes őrnagy tájékoztatása szerint a nyomozást csütörtökön foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indították el.

Az esetről elsőként a delmagyar.hu portál számolt be, amely szerdán azt írta: ötven ember került égési sérülésekkel kórházba, miután a hétvégén egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetben dolgoztak, és hétfőre valamennyiükön fájdalmas, feszülő hólyagok keletkeztek. Az első információkkal ellentétben a munkások nem zellert, hanem petrezselymet gyomláltak.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának bőrgyógyásza, Bata Zsuzsanna csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: az ötven alkalmi munkás hétfő éjszaka égési jellegű sérülésekkel jelentkezett a klinikán, volt, aki mentővel érkezett.

Kórházi ellátásra hat embert kellett felvenni, ők hétfőn valószínűleg hazamehetnek, de a teljes gyógyuláshoz hosszabb idő kell. A bőrgyógyász a betegeknél diagnosztizált bőrgyulladásról, a fitofotodermatitiszről szólva kifejtette: a tünetek a súlyosabb esetekben másodfokú égési sérülésnek felelnek meg.

A fitofotodermatitisz akkor alakul ki, ha bizonyos növények - ilyenek a zeller, a petrezselyem, a citrusfélék, a sárgarépa, a füge, egyes ernyősvirágzatú fűfélék - napozás után a bőrrel érintkeznek. Ezek leveleiben ugyanis olyan fényérzékenyítő anyag van, amely a bőrre kerülve napfény hatására toxikussá válik és bőrgyulladást okoz.

Az égési sérülésekkel a klinikán ápolt nők az újságíróknak azt mondták, senki nem figyelmeztette őket arra, hogy a petrezselyem levele a tűző napon ilyen bőrsérüléseket okoz.

A föld gazdája annyit mondott nekik, hogy a gaz, amelynek gyomlálására felfogadta őket, allergizálhat, ezért kesztyűt húztak, de mivel halásznadrágban dolgoztak, a lábuk megégett.

Az ötven alkalmi munkást a Csongrád megyei Baksról busszal vitték a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.