Új szakértői vélemény

Otthonszülés: perújítási nyomozás Geréb Ágnes ügyében

Perújítási nyomozást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla az otthon szülés magyarországi úttörőjeként ismert Geréb Ágnesnek abban az ügyében, amelyben 2012-ben ítéltek el jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre.

2014.07.08 16:35MTI
Forrás: Wikipedia

Papp Gábor, a szülész-nőgyógyász ügyvédjének ismertetése szerint a táblabíróság az iratokat megküldte a Fővárosi Főügyészségnek, a perújítási nyomozás határidejét pedig 60 napban szabta meg. Rendelkezett arról is, hogy szükséges egy új igazságügyi orvos szakértői vélemény beszerzése, amely feloldja az ügyben korábban született, felelősséget megállapító és a perújítási kérelem alapjául benyújtott, ezzel ellentétes megállapítást tartalmazó szakvélemény közötti ellentmondást.

Az ügyvéd azt mondta: a most becsatolt új szakértői vélemény szerint Geréb Ágnes nem követett el semmilyen foglalkozási szabályszegést, és Papp Gábor szerint védencét ez alapján fel kell menteni.

Geréb Ágnest 2012 februárjában négy otthonszüléses ügy miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. Ezenfelül tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától.

A szülész a köztársasági elnökhöz fordult kegyelemért. Áder János államfő 2012 októberében úgy döntött, hogy csak Geréb Ágnes folyamatban lévő büntetőügyének jogerős bírósági lezárása után határoz arról, hogy kegyelmet ad-e.

Geréb Ágnes első fokon folyamatban lévő büntetőügyét 2012 decemberében kezdte tárgyalni a II. és III. kerületi bíróság, ebben felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással, kuruzslással és háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. Utóbbival azért, mert a vád szerint három otthon szülés levezetését az előre látható kockázatok ellenére vállalta, és a felmerülő komplikációk ellenére is kitartott az otthonszülés mellett. Papp Gábor korábban azt mondta: a tárgyalt ügyekben érintett valamennyi szülő kiáll Geréb Ágnes mellett.

Geréb Ágnes házi őrizetét 2014 februárjában szüntette meg a Fővárosi Ítélőtábla, jelenleg lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.