Ősszel átfogó akciósorozatra készülnek

Felszámolná a rendőrség az illegális színesfém-kereskedelemet

A Népszabadság értesülése szerint a rendőrség ősszel átfogó akciósorozatot indít az illegális fémgyűjtők és fémfeldolgozók felszámolására; a kormánykabinet pedig kedden tárgyal a szükséges intézkedésekről és jogszabály-módosításokról.

2008.08.16 09:00Népszabadság Online

A Népszabadság értesülése szerint a rendőrség ősszel átfogó akciósorozatot indít az illegális fémgyűjtők és fémfeldolgozók felszámolására; a kormánykabinet pedig kedden tárgyal a szükséges intézkedésekről és jogszabály-módosításokról.

Egy rendőrségi felmérés szerint minden harmadik fémhulladék-felvásárló illegálisan működik Magyarországon.

Bencze József országos rendőrfőkapitány azt közölte, szeretnék megelőzni, hogy nálunk is olyan állapotok alakuljanak ki, mint több uniós tagállamban, ahol a bűnüldöző hatóságok már a terrorizmussal és kábítószer-kereskedelemmel azonos súlyú problémaként említik a fémhulladék-gyűjtést és feldolgozást.

Az alumínium és színesfémlopás, a fémek illegális kereskedelme húsz éve probléma, és bár kétévente készülnek a rendőrségen akciótervek, a helyzet nem sokat változott, sőt mára az illegális tevékenység önálló iparággá fejlődött.

A rendőrség az idén júliusig 1.256 nyomozást rendelt el, ez valamivel több, mint egy évvel korábban. A bejelentett kárérték meghaladja a 250 millió forintot, de ennél nagyságrendekkel nagyobb veszteség éri a közműcégeket.

A legnagyobb károkat a felszedett sínek, levágott vezetékek, kábelek miatt a vasúttársaságok, az áram-, a telefon-, és a gázszolgáltatók könyvelhetik el. A közterületekről ellopott szobrok az esetek többségében illegális öntödékben végzik.

Az intézményesített tolvajlás során újabban már fiktív számlákkal és szállítólevelekkel utaztatják a fémet a bűncselekmény helyszínétől távolabbi települések raktáraiba.

A törvényesen működő fémfelvásárlók és feldolgozók évek óta sürgetik a tevékenység szabályozását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.