Rendőrgázolás

Hazudik a rendőrgázoló osztrák

A Szegedi Törvényszék által kedden meghallgatott közlekedési- és az orvos szakértő is cáfolta annak az osztrák férfinak védekezését, aki a vád szerint 2012. október 11-én Apátfalván terepjárójával szándékosan halára gázolta Kenéz Imre motoros rendőrt.

2014.04.22 13:15MTI
Forrás: Wikipedia

A vádlott azt állította, részben a kormánymű hibája okozta az általa következetesen balesetként említett gázolást. Másrészt a vele szemben intézkedő másik rendőrjárőr a lehúzott ablakon benyúlva lefújta gázspray-vel, és az irritáló anyagtól elvakulva véletlenül ütötte el az áldozatot.

A bíróság elrendelte a Hummer típusú terepjáró helyreállítását, annak érdekében, hogy a közlekedési-műszaki szakértő elvégezhesse a szükséges vizsgálatokat. Szőke Zoltán szakértő a gázolást megelőző teljes folyamatot igyekezett rekonstruálni, és megállapította, a terepjáró kormány- és futóműve megfelelően működött. A szakember megállapította, a rendőr elgázolásában műszaki hiba nem játszott szerepet.

Buza János ügyvéd - a többek között a Rezesova-ügyben is szakvéleményt adó - Melegh Gábor közlekedési-műszaki szakértő kirendelését kérte a bíróságtól, annak érdekében, hogy a történtekről olyan animáció készüljön, amely a sértett mozgását is ábrázolja.

A rendőrségnél használ CSR-92 típusú gázspray biztonságai adatlapja szerint belégzés esetén köhögést, szédülést, akár eszméletvesztést, a bőrön és nyálkahártyákon erős irritációt okozhat. A légzési tünetek friss levegőn 30 perc alatt enyhülnek, a bőr vörössége azonban órákon át megmarad.

Szabó Árpád igazságügyi orvos szakértő szerint nem valószínűsíthető, hogy a vádlottal szemben gázspray-t alkalmaztak, például azért sem, mert az állítása szerint a kontaktlencsét viselő férfinál a tünetek elsősegély nélkül nem szűntek volna meg hirtelen, az őt az esetet követően fél órával megvizsgáló háziorvos észlelte volna azokat.

A bírósági tárgyaláson bemutatták az eseményről - a vádlott útitársai által készített - videofelvételeket. Az első öt és fél perces, jó minőségű film részletesen ábrázolja az eset előzményeit, egyebek között azt is, amint a vádlott megpróbálja terepjárójával leszorítani az egyik motoros rendőrt, maga a gázolás, és az azt megelőző pillanatok azonban - részben a nagy távolság miatt - nem láthatók. Kegyeleti okok miatt a második felvételt zárt tárgyaláson játszotta le a bíróság.

Joó Attila tanácsvezető bíró közölte, a per előreláthatólag június végén folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.