Az ügyész fellebbezett

Felmentették a hűtlen kezeléssel vádolt polgármestert

Bűncselekmény hiányában felmentette Czuczi Mihályt, Kunszentmárton független polgármesterét, valamint a település jegyzőjét és volt pénzügyi osztályvezetőjét egy értékpapír-vásárlás miatti hűtlen kezelés vádja alól a Szolnoki Törvényszék szerdán.

2013.11.27 12:55MTI
Czuczi Mihály kunszentmártoni polgármester és védői Szolnokon, a Jász-Nagykun Szolnok Megyei bíróságon

A vádirat szerint a kunszentmártoni önkormányzat 2008 februárjában 900 millió forint értékben svájci frank alapú kötvényt bocsátott ki, majd a befolyó pénzből testületi döntés nyomán 96,5 millió forintot értékpapír-vásárlásra fordított. A döntést jelentősen befolyásolta, hogy a befektetőcég, a Capital Partners (CP) a. s. ígérete úgy szólt, hogy a kockázattal járó tőzsdei ügylet eredményeként 80-100 százalékos haszon is elérhető.

Az ajánlat arra is kitért, hogy ha a részvények árfolyama két százalékot esik, azokat rögtön értékesítik, így a veszteség minimális lehet. A szerződést az önkormányzat a megkötés után bő egy évvel felmondta, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatot indított a CP ellen tisztességtelen piaci magatartás miatt. Akkor azonban a pénzügyi befektetőtől a város már csak 18 millió forint körüli összeget kapott vissza.

A bíróság megállapítása szerint a vádlottak a részvényvásárlás előtt az ügylet jogszabályi hátterét felderítették, és tiltó rendelkezés híján abban a tudatban bonyolították le, hogy törvényt nem sértenek. Így az elsőrendű vádlott esetében nem állapítható meg, hogy vagyonkezelési kötelezettségét szándékosan megszegte volna, a hűtlen kezelés pedig csak szándékosan követhető el. Mivel a másod- és harmadrendű vádlott magatartása az elsőrendű vádlottéhoz köthető, így bűncselekményt az ő esetükben sem lehetett megállapítani.

Az ítéletet a vádlottak tudomásul vették, az ügyész fellebbezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.