Ingatlanpanama

Hunvald-ügy - Részben megváltoztatta a táblabíróság az elsőfokú ítéletet

Több vádlott esetében részben megváltoztatta az elsőfokú ítéletet az erzsébetvárosi, milliárdos nagyságrendű ingatlanpanamák, korrupciós ügyek vádjával Gál György és társai, köztük Hunvald György egykori szocialista polgármester ellen indított perben a Szegedi Ítélőtábla.

2013.10.10 14:45MTI

A táblabíróság nem változtatott a Gál Györgyre kiszabott nyolc és fél év, valamint a Hunvald Györgyre kirótt másfél év szabadságvesztésen, de az elsőfokú ítélethez képest több vádpontban felmentette, illetve bűnösnek mondta ki őket.

Az ügyészség valamennyi olyan vádlott esetében, akinél az elsőfokú bíróságtól eltérően felmentő ítéletet hozott a táblabíróság fellebbezést jelentett be. Fellebbezett a táblabíróság ítéletével szemben Gál György, Hunvald György és több más vádlott is, így a per harmadfokon a Kúrián folytatódik.

A táblabíróság megállapította, hogy Hunvald György előzetes letartóztatása során már kitöltötte a rá kiszabott büntetést. Gál Györgynek az előzetes letartoztatásban és házi őrizetben töltött időt, valamint a lehetséges kedvezményeket beszámítva - a döntés jogerőre emelkedése esetén - mintegy egy évet kell még börtönben töltenie.

Mezőlaki Erik tanácsvezető bíró az ítélet több mint háromórás indoklása során kifejtette, az elsőfokú eljárás során számos eljárásjogi hiba történt, ezek azonban nem indokolják a hatályon kívül helyezést.

Az önkormányzati tulajdonú ingatlanok értékesítésével okozott kár nagyságát a táblabíróság úgy határozta meg, hogy az épületek - szakértő által megállapított - tényleges forgalmi értékét az adásvétel során kifizetett összeggel vetette össze. A táblabíróság nem vizsgálta, mennyibe került a lakók kiköltöztetése, és azt sem, hogy később mennyiért kerültek új tulajdonoshoz az ingatlanok. Volt azonban olyan ingatlan is, amely reális áron kelt el, így itt bűncselekmény nem történt - indokolta a bíróság egyes vádpontokban hozott felmentő ítéletét Mezőlaki Erik.

Hunvald György, korábbi VII. kerületi szocialista polgármester

A táblabíróság ítélete szerint, amennyiben valamennyi, az ügyben érintett önkormányzati épületet értékesítenek, 951 millió forint kár érte volna Erzsébetvárost. A ténylegesen okozott kár nagysága 232 millió forint.

A tanácsvezető bíró kifejtette, az elsőfokú bíróság helyesen vonta le azt a következtetést, hogy a bűnszervezetben történő elkövetés nem volt megállapítható. Hunvald György nem tudott a Gál György által megvalósított csalási cselekményről, illetve a negyedrendű vádlott értékbecslő - akinek büntetését két és fél évre súlyosbították - sem volt tisztában azzal, az elsőrendű vádlott miként használta fel az általa készített valótlan tartalmú szakvéleményeket.

Hivatali visszaélés bűntettében két lakáskiutalással kapcsolatban állapította meg a táblabíróság Hunvald György bűnösségét, leszögezve: önmagában az, hogy a polgármesterként dönthet bizonyos önkormányzati tulajdonú lakások bérlőiről, nem jogsértő. Egy bérlő azonban a jogos igénynél nagyobb lakást kapott, egy másik alkalommal pedig nem vizsgálták a szociális rászorultságot, pedig ezt a hatályos rendelet előírta.

A táblabíróság egy közbeszerzéssel kapcsolatos ügyben is felmentette a korábbi polgármestert. Folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében azonban bűnösnek találta, azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzat mobiltelefont biztosított Szabó Zoltán egykori szocialista országgyűlési képviselő számára.

Szabó Zoltánt bűnsegédként folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek a táblabíróság, s ezért egy év börtönnel sújtotta. Mezőlaki Erik kifejtette, az országgyűlési képviselőként vagyon elleni bűncselekményt elkövető vádlott esetében az ítélőtábla nem látott lehetőséget a felfüggesztet szabadságvesztés kiszabására. A döntés a fellebbezések miatt azonban esetében sem jogerős.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.