54 százaléknak elérhető a mobilnet

A lakosság fele élvezheti a szélessávú mobilnetet

A magyar lakosság 54 százaléka számára már elérhető a HSDPA, a széles sávú mobil internet, ami azért fontos, mert az ügyfelek egyre több olyan szolgáltatást szeretnének elérni mobiltelefonon, amihez gyors adatátvitel kell - mondta Winkler János, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese szerdán Budapesten az UMTS (univerzális mobil távközlési rendszer) fórumon.

2008.03.06 08:00MTI

A harmadik generációs mobil szolgáltatásokról (3G - UMTS) tartott fórumon Winkler János kifejtette: a magyar piacon 110 százalékos a mobil-ellátottság. Ezen belül az MT-csoporthoz tartozó T-Mobile-nak mintegy 5 millió ügyfele van, piaci részesedése 44 százalék.

Tavaly a T-Mobile 3G-és ügyfeleinek száma a háromszorosára nőtt, azt azonban nem közölték, hogy hány ilyen előfizetőjük van. Az elmúlt évben a mobil széles sávú felhasználás elsősorban a hordozható számítógépek elterjedése miatt következett be. A mobilkészülékeken internetezők száma várhatóan ez év közepétől nő majd gyorsabban, amikor már sokkal több olcsóbb HSDPA-képes telefon kapható majd a piacon.

A konferencián Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke elmondta: Magyarországon és Európában ugyanaz a cél, növelni a széles sávon internetezők számát. A szabályozásról elmondta: az NHH arra törekszik, hogy kiszámítható módon támogassa a távközlési piacot, növelje a versenyt, ezen belül például a széles sávú elérések számát.

Az elnök az adatroaming kapcsán kifejtette: az lenne jó, ha nem kellene szabályozóknak meghatározni az árat, hanem ezt a versenypiacon működő mobilcégek maguk csökkentenék elfogadható szintre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.