Akkora, mint egy pénzérme

Kisméretű nukleáris elemeket mutattak be

Amerikai kutatók pénzérme méretű nukleáris elemeket állítottak elő.

2009.10.25 10:50ictpress

A radioaktív anyagok bomlása során olyan részecskék szabadulnak fel, melyeket elektromos áram előállítására is fel lehet használni. A részecskék energiáját hasznosító nukleáris elemeket régóta alkalmazzák katonai eszközökben és műholdakban, a nagy méretük azonban idáig meggátolta, hogy széles körben elterjedjenek.

A Missouri Egyetem kutatói a hagyományos elemeknél egymilliószor több energiát tárolni képes nukleáris elemek méretének a csökkentésén dolgoznak. Bár már sikerült pénzérme nagyságura redukálniuk az elemek méretét, tovább szeretnék kicsinyíteni őket, hogy a mikro- és nanoelektromechanikai rendszerek energiaellátására is képesek legyenek.

A nukleáris elemek méretének a csökkentését idáig a félvezetőik korlátozott képességei gátolták. A radioaktív anyagok bomlása során felszabaduló részecskéknek rendkívül magas az energia szintje, ami idővel károsítja az elemek szilárd halmazállapotú alkatrészét. A Missouri Egyetem kutatói azonban folyékony félvezetőket használtak, melyekben nem tesznek kárt a felszabadult részecskék. Az új félvezetők segítségével előállított elemek a tudósok szerint több mint száz évig is képesek lehetnek majd különböző eszközök energiaellátására, a használatuk pedig egyáltalán nem lesz kockázatos.

"Amikor az emberek a nukleáris szót hallják, rögtön valami veszélyes dologra gondolnak. Ezzel szemben a nukleáris energiaforrásokat már régóta használják számos eszköz, például műholdak, vagy tengeralatti rendszerek biztonságos energiaellátására"- mondta el Dr. Jae Wan Kwon a Missouri Egyetem kutatócsoportjának a vezetője a BBC-nek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.