Open Ride

Mobiltelefonnal kereshetnek majd sofőrt a stoppolók

Egy mobiltelefonos alkalmazás kapcsolatot teremt az azonos úti céllal rendelkező autósok és stoppolók között.

2009.09.07 13:17ictpress

Mobiltelefonos alkalmazást fejlesztettek ki Németországban stoppolók, és a rajtuk segíteni hajlandó sofőrök számára. Az Open Ride nevű programot használó utazók, akár azután is kereshetnek majd az úti céljuk felé tartó sofőröket a mobiltelefonjukkal, hogy összecsomagoltak és elindultak otthonról, mivel a szoftver a járművek aktuális tartózkodási helye alapján fog kapcsolatot teremteni az autósok és az utasaik között.

Miután a stoppoló beírta az úti célját az alkalmazásba, a program, megkeresi a környéken található regisztrált sofőröket, és értesíti őket a kérésről. Az autós ezután a programot használva megegyezhet az utasával arról, hogy mennyiért hajlandó elvinni. Az autósok és az utazók között kapcsolatot teremető internetes szolgáltatások már régóta működnek Németországban, ezeket azonban általában csak akkor szokták igénybe venni az emberek, a nagy távolságot kell megtenniük.

Az Open Ride mobiltelefonos szolgáltatás segítségével azonban akár egy városon belül is lehet majd utazni. A növekvő benzin és vonatjegy árak világszerte népszerűvé teszik az autósokat és az utazókat összekötő szolgáltatásokat.

Az utazásoknak az általában a benzinköltséget fedező viteldíja pedig érdekelté teszi a sofőröket abban, hogy segítsenek az autóval nem rendelkező utazókon. Az Fraunhofer Fokus kutatóintézet Open Ride mobiltelefonos alkalmazása jövőre jelenik majd meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.