18 millió eurót szánnak a célra

Milliókat költ az EU gyors mobilnetre

Az EU kedden bejelentette, hogy 18 millió euróval támogatja az ultragyors internethozzáférés kiépítését, hogy ezzel is segítse a következő generációs mobilszolgáltatások létrejöttét.

2009.08.19 12:30ictpress

Európa kutatói know-how-ja továbbra is trend-setter lesz a mobilszolgáltatások és eszközök világtérképén, mint ahogy ez a GSM esetében is történt - húzta alá Viviane Reding, az EU telekommunikációért felelős biztosa. Az alap a jövő év január elsejével nyílik meg a Long Term Evolution (LTE) Advanced technológia számára. Az LTE a negyedik generációs mobiltechnológia high-endje, mely a jelenlegi 3G-s hálózaton sebességét akár százszorosan meghaladó internethozzáférést képes nyújtani.

A LTE technológia jelenlegi szabványát, melyet az EU nem támogat, Finnországban, Németországban, Norvégiában, Spanyolországban, Svédországban és Angliában tesztelik, és várhatóan Svédországban és Norvégiában már jövő év elejétől elérhetővé is válik. Az LTE technológiának köszönhetően a felhasználók 100 megabites internethozzáférést kapnak, mely tízszer gyorsabb, mint a jelenlegi 3G-s hálózatok. A mobiltelefonok az technológiával mobil komputerré avanzsálnak, felhasználók milliói fognak ultragyors mobilnettel internetezni - mutatott rá Reading.

Az LTE Advanced technológia alacsonyabb árakon ígér akár egy gigabites hozzáférést, mellyel akár mobiltévét, vagy video-on-demand szolgáltatást is igénybe lehet majd venni. 2004 és 2007 között az EU 25 millió eurót költött az LTE fejlesztésére, mely az első levédett LTE-alapú hálózati infratruktúra megépítéséhez vezetett. A most felajánlott további 18 millió euró az LTE Advanced, már egy továbbfejlesztett változata kapja majd. 2007 és 2013 között az EU több mint 700 millió eurót fordít a jövő hálózatainak fejlesztésére.

A világ vezető mobilszolgáltatói és gyártói (Orange, T-Mobile, Ericsson, Nokia) már elkötelezték magukat az új technológia mellett. Szakértők úgy becsülik, hogy 2013-ban közel hatmilliárd eurót fognak LTE-eszközök beszerzésére fordítani az elkötelezett cégek, írja az AFP.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.