Hatékonyabb fegyver, mint a mustárgáz?

Mérgezett darts is szerepelt a II. Világháborús tervekben

A mérgezett dartsokat repülőgépekről dobták volna le fürtökben, Porton Down tudósai a Singer varrógépgyárral tervezték a közös munkát.

2009.06.29 09:02ictpress

A katonaság úgy gondolta, a dartsok tömeges bevetése hatékonyabb fegyver lehet a harctéren, mint a bombák vagy a mustárgáz. A levéltári adatok alapján a brit és a kanadai hadsereg közötti együttműködés eredménye volt a kutatás. 1942 januárjában Paul Fildes, az egyik legelismertebb brit bakteriológus levelet írta Singer varrógépgyártó vállalatnak, hogy küldjenek neki tű tesztpéldányokat.

Elmondása szerint "kicsit nehéz volt megmagyarázni, hogy miért van szükségem varrótűkre, de megírtam hogy borotvaélesek legyenek". Egy kis nyilacska csupán 4 grammot nyomott, méregtartállyal voltak felszerelve, és toll helyett papír tartotta volna egyenes röppályán, körülbelül 270 km/órás sebességen. A "Halálos" fejléc alatt található "Szigorúan bizalmas" jegyzetben írták le a hatásmechanizmusát: húsba vágás után, ha 30 másodpercen belül nem szedik ki, halált okoz.

Amennyiben eltávolítják, akkor harcképtelenné teszi az áldozatot, 5 percen belül pedig lebénítja. A jegyzőkönyvbe is vett kísérleteket Kanadában végezték. Számos mérget kipróbáltak, de a döntéshozók végül elálltak a nagyüzemi termeléstől, mert arra jutottak, hogy a fedezék szinte tökéletes védelmet nyújt a dartsok ellen, írta meg a Telegraph.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.