:) vagy :( ?

Mihez vezet a túlzott sms-ezés?

Amerikai gyermekorvosok szerint a szöveges üzenetek (sms-ek) tömeges írása függőséget okozhat. A probléma kutatásának még csak az elején tartanak, de Sherry Turkle abból indul ki, hogy ez a kommunikációs eszköz a felnövő generáció fejlődését maradandóan megváltoztatta, és egyes esetekben meg is zavarta.

2009.05.30 08:07MTI

A massachusettsi műszaki egyetem szociológusprofesszora három éven keresztül vizsgálta a fiatalok sms-ező szokásait. Martin Joffe, kaliforniai gyermekorvos két középiskola diákjainak sms-viselkedéséről készített tanulmányt. Egyes fiatalok naponta több száz sms-t is elküldtek - mondta a New York Times-nak.

A Nielsen marketingcég adatai alapján az amerikai fiatalok 2008 negyedik negyedévében átlagosan 2272 sms-t küldtek és fogadtak havonta, tehát napi hetvenötöt és az ébren töltött napszakra vetítve óránként csaknem ötöt. A túlzott írogatás a szakértők szerint önállósíthatja magát. Kielégíti ugyanis a szociális szükségleteket, és megerősíti a fiatalokban a csoporthoz tartozás érzését, amelyre nagy szükségük van ilyenkor, az identitáskeresés nehéz időszakában.

Már a beérkező sms jelzése boldogsághormonok felszabadulását eredményezheti."Itt egyfajta virtuális simogatás történik a fizikai érintés helyett" - magyarázza Peter Wippermann hamburgi trendkutató a Wirtschaftswoche című lapban.

A mobiltelefon állandó jelenléte azonban problémákhoz vezethet. Fiatalok azt mesélték, hogy késő éjjel is válaszolnak üzenetekre - számol be vizsgálatáról Joffe.

Ez alvászavarokat okoz egy olyan korcsoportban, amely amúgy is hajlamos erre. Az orvosok figyelemzavarok és iskolai gondok kockázatát is látják a jelenségben, de ortopédiai problémákat, például ínhüvelygyulladást is okozhat a kéz túlzott igénybevétele.

Turkle professzorasszony a kognitív és fejlődési problémákat látja lényegesnek. Ha a távolság ellenére könnyű kapcsolatot tartani, akkor a tinik napi tizenötször is megkérdezhetik szüleiket, hogy mondjuk a piros vagy a kék cipőt válasszák. Így pedig nem tanulnak meg önálló döntéseket hozni. Emellett kézenfekvőek a koncentrációs és tanulási zavarok: aki pár percenként kap üzenetet, és rögtön válaszolnia kell, annak nehéz megfogalmaznia egy világos gondolatot.

Lehetséges, hogy a virtuális simogatás hamarosan kiszorítja a fizikait: A németországi allensbachi közvéleménykutatási intézet felmérése alapján a 14-19 évesek csupán harminchat százaléka részesíti előnyben a személyes beszélgetést az e-maillel vagy sms-sel szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.