HLlo, +kaptad?

Szótárakat írnak az SMS-nyelvről

A fiatalok rövidítik a szavakat, amikor SMS-eket küldenek mobiltelefonjaikról vagy Interneten. A szavakat sok esetben csak mássalhangzókkal jelölik. Az új nyelv állítólag gyors és praktikus. Már a nyelvészek is felfigyeltek a jelenségre és a helyesírást, a nyelvtant figyelmen kívül hagyó írás szabályozásának szükségességét tanulmányozzák.

2008.02.04 06:45MTI

Az első, amely elfogadta használatát, a Collins szótár angol kiadója volt. Eredeti elképzelése az volt, hogy kiad egy szokványos rövidítéseket összegyűjtő szótárat, végül azonban belevett új, SMS-en használt kurtításokat is. Például gr-t (great), vagy a b4-t (before). Sokan érdekesnek és szükségesnek tartják ezt a kezdeményezést, a nyelvészek szerint azonban súlyos helyesírási hibákról van szó, amelyet nem szabad elfogadni.

Spanyolországban az internet-használók társasága a Vodafone-nal és más szolgáltatókkal együttműködve elindította az első online szótárat, amely összegyűjti a leginkább használt kifejezéseket. Könyv is megjelent már ezekről a rövidítésekről. A spanyol Királyi Nyelvészeti Akadémia pedig jelenleg tanulmányozza, hogy kiad egy gyűjteményt az SMS-eknél felhasználható rövidítésekről. Igazgatója szerint tudomásul kell venni, hogy a nyelv a népé és az akadémia ismereteit is adaptálni kell az új technológiákhoz - írta az El País című spanyol napilap.

Kapcsolódó írások:

    Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.