Eladják őket marketingcégeknek

Csak hisszük, hogy anonimek az adataink

A különböző közösségi oldalak növekvő használata nehezebbé teszi a valódi anonimitás biztosítását - Egyik bevételi forrásuk ugyanis, hogy marketingcégeknek anonim adatokat adnak el.

2009.03.29 09:00ma.hu

A közösségi oldalak egyik bevételi forrása, hogy marketingcégeknek anonim adatokat adnak el. Az adatok alapos vizsgálatával kutatóknak sikerült visszafejteniük a felhasználók egy részének a személyes adatait.

Az eredmények szerint a webes cégeknek sokkal nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a felhasználói adatok védelmére. Mielőtt továbbadnák az adatokat egy marketingcégnek, vagy kutatóknak, a személyes adatokat tartalmazó adattagokat leválasztják.

A Texasi Egyetem munkatársai, Arvind Narayan, és Dr Vitaly Shmatikov olyan algoritmust fejlesztettek ki, amely képes egy ilyen, a privát részletektől megfosztott adatbázis alapján visszafejteni neveket, címeket.

Eddig úgy gondolták, ha eltávolítják ezeket az adatokat, akkor nem lehet a személyeket beazonosítani. A páros által kifejlesztett algoritmus azonban az összes kapcsolódást vizsgálja egy közösségi oldal tagjai között, nem csak a felhasználókhoz tartozó közvetlen ismerősöket, írta meg a BBC.

A Twitter, a Flickr és a Live Journal szociális gráfjait használták az elemzéshez, és azoknak a felhasználóknak, akik legalább két szolgáltatásban jelen voltak, az egyharmada azonosíthatónak bizonyult.

A kutatók véleménye szerint egyre nehezebb lesz megőrizni egy népszerű közösségi oldal tagjaként az anonimitást.

A módszer biztosan felkelti a kormányok, marketingcégek, de akár adathalászattal foglalkozó csoportok figyelmét. A szájtok fenntartóinak lehetővé kell majd tenniük a felhasználóiknak, hogy "anonim" módon se kelljen az adataikat kiadniuk harmadik félnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.