Csak a múlt héten öten próbálkoztak

A Facebookot egyfolytában támadják a hackerek

Öt különböző hacker támadás is érte a Facebook online közösségi portál honlapját a múlt héten számítógépes biztonsági szakemberek szerint. A támadások célja, hogy adatokat lopjanak a felhasználóktól

2009.03.05 12:49MTI

Az adattolvajok módszere, hogy hamis üzeneteket kreálnak, kihasználva a Magyarországon is népszerű Facebook internetes hálózatának bizalmi jellegét.

A biztonsággal foglalkozó szakemberek figyelmeztetnek minden felhasználót arra, hogy az ilyen típusú rendszerek népszerűségük miatt elsődleges célpontjaivá válnak a hackereknek. Az öt támadás közül a legveszélyesebb a Koobface nevű vírus, amelyikkel már nem először próbálták megfertőzni a honlapot: tavaly decemberben már egyszer befurakodott a Facebook adatai közé a virtuális féreg. A különféle vírust tartalmazó alkalmazásokkal az a célja a hackereknek, hogy mindenféle eladható információt lelopjanak azoktól a felhasználóktól, akik gyanútlanul megnyitják ezeket. Az egyik ilyen "ravasz" program például azzal igyekezett becsapni a facebookosokat, hogy a barátaik nem tudták megnyitni a profiljukat. Ha klikkel rajta az áldozat, akkor az összes ismerősét megfertőzi vele.

A Facebook azért ennyire melegágya különféle vírusoknak és biztonságunkat fenyegető alkalmazásoknak, mert olyan módon programozták, amely ezt rendkívül könnyedén lehetővé teszi. Az a legfőbb probléma, hogy míg a vírusvédő szoftverek csak a saját gépünk adatbázisát képesek átkutatni, addig a Facebookot támadó veszélyes programok egy távoli gépen bújnak meg - idézte Rik Fergusont, a brit Trend Micro nevű biztonsági cég tanácsadóját a BBC honlapja.

Még rosszabb hír, hogy ennek hatására a közeljövőben egyre veszélyesebb és összetettebb vírusok terjednek majd el a közösségi hálózatokon keresztül. Ferguson szerint itt lenne az ideje, hogy a Facebook, illetve a hozzá hasonló hálózatok sokkal szigorúbban engedélyeztetnék a különféle alkalmazások csatlakozhatóságát. Mark Zuckenberg, a Facebook alapítója azonban egy nyilatkozatában kijelentette, hogy erre nem hajlandó.

"A mi filozófiánk az, hogy egy ilyen nyitott rendszerbe mindenki nyugodtan és szabadon beléphessen.
"

Szerinte a szerverek fenntartói sokféle biztonsági rendszerrel ellátták a háttérben a rendszert, és a Facebook felhasználóknak kellene ügyelniük arra, hogy ne adják ki a belépési kódjukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.