Demokrácia a neten

Népszavazást kezdeményezhetnek a Facebook tagjai

Demokratizálódik a világ hatodik legnépesebb, igaz csak virtuálisan létező állama. A felhasználási feltételek megváltoztatása elleni tiltakozás hatására a Facebook vezetése úgy döntött, nagyobb beleszólást enged a tagoknak, az oldal működését meghatározó szabályok megalkotásába.

2009.02.27 19:43ictpress

Tűzviharhoz hasonlította az oldal tagjainak reakcióját Mark Zuckerberg a Facebook alapítója, a felhasználási feltételek megváltoztatására. Korábban a közösségi oldal vezetői egy olyan változtatást léptettek életbe, ami lehetővé tette, hogy ha valaki regisztrál az oldalon, az összes adata még azután is a Facebook tulajdona maradhasson, hogy törölte a profilját.

A felhasználók tiltakozásának hatására a honlap vezetői a régi feltételek visszaállítása mellett döntöttek és teljesen új alapokra helyeznék az oldal működését, megalapítva a legnagyobb lélekszámú virtuális demokráciát. A Facebook alapítója olyan változások bevezetését tervezi, ami lehetővé tenné a tagok számára, hogy beleszóljanak az oldal működésébe. Nyilvánossá szeretné tenni a vezetőségnek az oldallal kapcsolatos terveit és egy olyan fórumot teremteni közösség 175 millió tagjának, melyen véleményezhetik az elképzeléseket és saját javaslatokat tehetnek.

Abban az esetben pedig, ha egy terv, több mint hétezer hozzászólást generál engedélyezné, hogy a tagok szavazással döntsenek a sorsáról. Emellett az oldalon regisztráltak továbbra is akkor törölhetnék az adataikat, amikor jónak látják.

"A felhasználók személyes adatai nem képezik a tulajdonunkat. Soha nem állt szándékunkban, hogy úgy tűnhessen, ezt gondoljuk. Rossz érzés, hogy mégis félreérthető döntést hoztunk. Ezen túl, ha legalább hétezren kezdeményezik, a tagok bármikor szavazhatnak az oldal szabályairól. Azért nem tesszük ezt lehetővé, a kisebb támogatással bíró javaslatok számára, mert nem akarjuk, hogy egy törpe kisebbség is szavazásra kényszeríthesse az összes tagot"- nyilatkozta Zuckerberg a BBC-nek.

A Facebook adatkezelési politikáját több jogvédő szervezet is kritizálta korábban, és elképzelhetőnek tartották, hogy a közösségi oldal felhasználási feltételeit azért próbálták megváltoztatni a vezetői, mert a honlapot üzemeltető cég korábban hirdetők számára próbálta értékesíteni a felhasználói adatbázist.

Az alapító új javaslatait azonban támogatják. A Nagy Testvér díjat megalapító emberi jogi szervezet a Privacy International igazgatója, Simon Davies szerint hasonlóra nem volt példa korábban: "Még soha, egy vállalat sem tett ennyire bátor lépéseket az átláthatóság és a demokratizálódás irányában. Az ördög természetesen ebben az esetben is a részletekben rejlik majd, de az alapján, amit idáig tudni lehet róla, Zuckerberg tervét pozitív lépésnek tartjuk, ami döntő mértékben befolyásolhatja a webkettes szolgáltatások jövőjét."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.