Bűnmegelőzés

Magyarországi bankokkal tartott kibergyakorlatot a Nemzeti Kibervédelmi Intézet

A leghatékonyabban kibergyakorlattal lehet tesztelni a szervezetek incidens-reagálási képességét.

2022.12.07 10:20MTI

Magyarországi bankokkal tartott komplex kiberbiztonsági gyakorlatot a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Azt írták, a leghatékonyabban kibergyakorlattal lehet tesztelni a szervezetek incidens-reagálási képességét. Hozzátették: a kiberfenyegetések - mint például a zsarolóvírusok - ma minden korábbinál nagyobb veszélyt jelentenek, és ez különösen a társadalmi és gazdasági folyamatok működéséhez létfontosságú szolgáltatást nyújtó ágazatok esetében teszi indokolttá a rendszeres gyakorlatozást.

A novemberi gyakorlat során tesztelték a szervezetek "incidenskezeléssel összefüggő procedurális és technikai képességei mellett" a döntés-előkészítési, hatósági és kommunikációs folyamatokat is.

Hozzátették: az idei gyakorlat kerettörténetét a hacktivizmus - amikor aktivisták politikai vagy társadalmi célból támadnak meg számítógépes rendszereket - és a terrorizmus jelenségeire építve dolgozták ki. A gyakorlatban részt vevő szervezetek értesítést kaptak a támadásról, amelyet ki kellett vizsgálniuk, különböző technikai és médiahírek segítségével, kiszűrve a félrevezető, a vizsgálatok eredményességét hátráltató információkat. A gyakorlat eredményét december elején egy online rendezvényen értékelték.

A 2022-es HunEx gyakorlaton részt vett szervezetek tanúbizonyságot tettek fejlett technikai-elemzési és incidenskezelési képességükről, valamint együttműködő készségükről, ami szükséges az informatikai incidensek hatékony kezeléséhez - összegezte a kibervédelmi intézet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.