Tech

Twitter-tilalommal fenyegeti az EU Muskot

A platformnak az uniós szabályok szerint kell cenzúráznia, figyelmeztet a brüsszeli piacfelügyelő.

2022.12.01 08:55ma.hu

Miközben Elon Musk egy tisztességesebb és átláthatóbb Twittert ígért, amely nem avatkozik be a választásokba, az EU belső piaci biztosa, Thierry Breton szerdán keményebb cenzúrát követelt, és állítólag arra figyelmeztetett, hogy a platformot betilthatják, ha nem felel meg a blokk jogszabályainak.

"A Twitter nagyon hosszú ideje megbukott a bizalom és a biztonság terén, és beavatkozott a választásokba" - tweetelte Musk szerdán, reagálva Yoel Roth korábbi vezetőnek a Reuters által közzétett állításaira, miszerint a vállalat átvétele miatt a cég kevésbé lett biztonságos. "A Twitter 2.0 sokkal hatékonyabb, átláthatóbb és kiegyensúlyozottabb lesz".

Breton egy órán belül azt tweetelte, hogy üdvözli Musk "szándékát, hogy a Twitter 2.0-t felkészítse" az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvényére (DSA), amely a tervek szerint 2024-ben lép hatályba. Hozzátette, hogy a platformnak többek között "jelentősen meg kell erősítenie a tartalom moderálását és meg kell küzdenie a dezinformációval". Breton csatolt egy rövid videót a Muskkal folytatott telefonbeszélgetésről, bár hang nélkül.

A Financial Times szerint azonban az uniós biztos valójában betiltással fenyegette meg Muskot, ha a Twitter nem tesz eleget egy követelésekből álló listának. Ez többek között azt tartalmazza, hogy ne alkalmazzon "önkényes" megközelítést a kitiltott felhasználók visszahelyezésénél, "agresszíven" üldözze a "dezinformációt", és jövőre egyezzen bele egy "átfogó független auditba".

Ennek elmulasztása a DSA megsértését jelentené, ami hatalmas bírságokat vagy akár az EU-ban történő betiltást is eredményezheti - mondta Breton. Az FT forrásai szerint Musk azt válaszolta, hogy a DSA "nagyon ésszerű", és világszerte alkalmazni kell.

Musk a hírek szerint 44 milliárd dollárért vásárolta meg a Twittert, és október 27-én vette át a cég tulajdonjogát, kijelentve, hogy "a madár kiszabadult". Breton néhány órán belül azt válaszolta, hogy "Európában a madár a mi szabályaink szerint fog repülni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.