Energiaválság

A megújuló energia új forrása: bontsuk le a növényeket

Ez csökkentheti a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünket.

2022.08.08 06:47ma.hu

A biomasszában, vagyis a növényi anyagban lévő erős kémiai kötéseket elektromossággal és vízzel lehet felbontani a kutatók újonnan kifejlesztett kémiai módszerének köszönhetően.

Ezekkel a kémiai eszközökkel hozzáférhetünk a növényi alapú megújuló energiához, ami csökkentheti a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünket.

Az energiaárak növekedése és a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének a globális éghajlatra gyakorolt, gyorsan kialakuló hatásai miatt soha nem volt még ilyen sürgető szükség a tudósok számára, hogy olyan termékekhez és üzemanyagokhoz vezető utakat fedezzenek fel, amelyek valóban megújulóak.

"Az Egyesült Államokban naponta 20 millió hordó olajat használunk fel; ez a világ felhasználásának körülbelül egyötöde" - mondta Ned Jackson, a Michigani Állami Egyetem Természettudományi Főiskolájának szerves kémia professzora. "Minden folyékony üzemanyagunk és szinte minden előállított anyagunk, a benzintől és a gallonos kancsótól a munkalapokig és a ruhákig, kőolajból - nyersolajból - indul ki."

Létfontosságú, hogy a mindennapi élet mindezen aspektusaihoz biztosítsuk az eszközöket, amelyekkel a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiaforrásokra lehet áttérni. Jackson szerint azonban még a legoptimistább becslések szerint is: "Amit évente biomasszából betakaríthatnánk az Egyesült Államokban, az csak körülbelül kétharmad annyi szenet tartalmaz, mint az ország által felhasznált kőolaj".

Jackson és Yuting Zhao, egy korábbi végzős hallgató, aki jelenleg az Illinois-i Egyetem posztdoktori kutatója, felfedezett egy olyan kémiai eljárást, amely elektromosságot és vizet használ a biomasszában vagy növényi anyagokban lévő erős kémiai kötések felbontására. Ez az "elektrokatalitikus" megközelítés alkalmazható lenne a ligninre, a biomassza szénben gazdag összetevőjére, amelyet a papírgyártás melléktermékeként gyakran elpazarolnak vagy elégetnek. Ez az új technika potenciálisan felhasználható a környezetszennyező anyagok megsemmisítésére.

A tanulmányt nemrég publikálták a Nature Communications című folyóiratban.

Globális cél, hogy a biomasszában tárolt szén és energia egyaránt kiaknázhatóvá váljon, hogy a biomassza kiválthassa a kőolajat. Új, hatékony módszerekre van azonban szükség ahhoz, hogy ezt az összetett, szívós, alacsony energiaigényű anyagot üzemanyagok és termékek építőköveire bontani lehessen. Konkrétan olyan eszközökre van szükség, amelyekkel feloldhatóak az anyagot összekötő erős kémiai kötések, miközben a lehető legtöbb szén- és energiatartalom megmarad - sőt, még fokozható is .

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.