Technológiai beruházás

Lezárult az Omnitron Kft. 'kereslet előrejelzést biztosító online szolgáltatás fejlesztése' című projektje

Jelenleg már tesztüzemben működik a rendszer.

2022.06.30 16:17ma.hu

Az Omnitron Kft. 2020 novemberében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2020-1.1.1-KKV START pályázatán 19,65 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Kereslet előrejelzést biztosító online szolgáltatás fejlesztése” című, közel 35 millió forint összértékű projektjének megvalósításához. A projekt elsődleges célja egy modern, gépi tanulási algoritmusokra építő, felhő alapú szolgáltatás a kifejlesztése volt, amely lehetővé teszi a kereskedelmi cégek számára a termékeik piaci keresletének pontosabb előrejelzését. A szolgáltatás kifejlesztése 2022 júniusában lezárult, és jelenleg már tesztüzemben működik.

A projekt megvalósítása a koronavírus helyzetre való tekintettel a vártnál nehezebben indult, de 2021 nyarától mozgásba lendült. A projekt első szakaszában a technológiai előkészítés mellett az ipari partnerek és külső szakértő keresése zajlott. Míg a székesfehérvári székhelyű Omnitron Kft. a szoftver architektúrák tervezésében és kialakításában, valamint a felhő technológiák használatában előzőleg is jelentős belő szakértelemmel rendelkezett, addig a gépi tanulás és az idősorelemzés módszertanának elsajátításához már külső szakértők igénybevételére volt szüksége.  Szerencsére olyan ipari partnereket is sikerült találni, akik vállalták, hogy valós adatok rendelkezésre bocsátásával, és az eredmények használhatóságának folyamatos validálásával segítetik a projekt előrehaladását. A szolgáltatás fejlesztése során külső partnerként a legtöbb segítséget két erdélyi cég, egyrészt az információ technológiákkal foglalkozó S.C. Explorer Consulting S.R.L., másrészt a különféle termékek kereskedelemi forgalmazásával foglalkozó Melinda-Impex Instal S.R.L. biztosította.

A projekt során létrejött, végül Predictaro névre keresztelt felhőszolgáltatás kétféle módon is képes a jövőbeli ügyfeletek kiszolgálására. Egyrészt megvalósult egy programozói felület, melyen keresztül a vállalatok információs rendszerei közvetlenül összekapcsolódhatnak a kereslet előrejező szolgáltatással. Ekkor különféle termékek múltbéli eladási adatinak feltöltése után a rendszer képes a különféle termékekhez tartozó egyedi keresleti modellek önálló megalkotására, majd a jövőbeli előrejelzések visszaküldésére közvetlenül a kérést indító vállalat rendszerébe.
A rendszer használatának másik módja inkább szemléltető és ellenőrzési célokat szolgál, hiszen ilyenkor a rendszer egy böngészőt használó emberi felhasználóval kommunikál egy webes felületen keresztül. Ez esetben a múltbéli adatok feltöltését, a modellek kiválasztását, betanítását és becslési időszak megadását maga a felhasználó végzi, majd a becslés végrehajtása után az eredményeket egy grafikonon láthatja, illetve egy letölthető fájl formájában szintén megkapja meg.

Bár maga a projekt elsősorban egy saját lábán megálló kereskedelmi szolgáltatás kialakítását célozta meg, nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az Omnitron Kft. munkatársai több, számukra addig ismeretlen, új területen tudták kipróbálni magukat és szereztek olyan szaktudást, mely számos további projektjükben szintén jól hasznosítható. Emellett fontos eredmény az is, hogy a beruházásnak köszönhetően a vállalat három fejlesztői munkahelyet tudott megőrizni egy nehéz időszakban, sőt további egy mérnök alkalmazására is sor kerülhetett.

A projektről és a kivitelezést végző cégről bővebb információt a predictaro.hu, valamint az omnitron.hu weblapokon olvashatnak.

A projekt megvalósítási időszaka: 2021 június 1. - 2022 június 30.
Elnyert támogatás: 19,65 millió forint
Weblap és további információk: predictaro.hu

(X)

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.