Gazdaság

Pénzügyi kockázatkezelési ajánlattevő rendszert fejleszt a bankárképző központ

Többfajta gépi tanulás algoritmus segítségével dolgozik majd.

2021.10.28 08:35MTI

Pénzügyi kockázatkezelési ajánlattevő rendszert fejleszt a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt., a projekt teljes keretösszege 175,3 millió forint, ehhez 115,9 millió forint támogatást nyújt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap.

A bankárképző közleménye szerint a kutatás során egy pénzügyi kockázatkezelési intelligens scoring ajánlattevő kifejlesztését végzik el, amely a vállalatok pénzügyi helyzetét, illetve magánszemélyek pénzügyi erejét a rendelkezésre álló adatok alapján automatikusan értékeli. A rendszer a rendelkezésre álló információk alapján, többfajta gépi tanulás algoritmus segítségével az adatokban található összefüggéseket feltárva olyan modelleket képes megalkotni, amelyek javaslatot adhatnak egy adott vállalat vagy magánszemély hitelezhetőségére.

Az intelligens ajánlattevő összekapcsolható lehet hitelezési rendszerekkel, ebben az esetben tanácsokkal képes ellátni mind a banki ügyintézőket, mind az ügyfeleket - jelezték.

Ügyintézői oldalról a csalásokat és a pénzügyi kockázatokat is elemezheti, és független félként tesz javaslatokat, segítve a hitelezési döntések meghozatalát. Az ügyfelek számára képes a számlainformációk alapján hasonló kockázati értékelést tenni, kiértékelni egy hiteligénylés előtt, illetve közben az ügyfél tranzakciói alapján az ügyfél kockázati szintjét, és tanácsokat adni.

A bankárképző hangsúlyozta: célja olyan emberközeli megoldás kidolgozása, amelynek kezelése nem igényel szakirányú végzettséget vagy szakértői felkészülést. Ennek megfelelően az ajánlattevő végső formája egy könnyen kezelhető felület, amelyen keresztül nem csak specialista modellezők nyerhetnek betekintést a kockázatkezelés világába.

A közlemény szerint a kialakítani kívánt kockázatkezelési intelligens ajánlattevő a betáplált adatoktól függően nemcsak pénzügyi kockázati értékelést képes alkotni, hanem flexibilis adatfeldolgozási képességének köszönhetően mindenféle iparág kockázati elemzési döntéseit támogatni tudja. A modellt a pénzügyre fókuszálva fejlesztik ki, de a használat nem korlátozódik csak a pénzügyi szektorra.

A kutatás-fejlesztési tevékenység 2024. januárjában zárul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.