Energia

Új típusú akkumulátoros energiatárolót fejleszt az Alteo

Csaknem 228 millió forint vissza nem térítendő és 250 millió forint visszatérítendő európai uniós támogatásból indított kutatási projektet az Alteo Nyrt., az energiaszolgáltató új típusú akkumulátoros energiatárolót fejleszt.

2021.06.13 22:30MTI

A társaság közleménye szerint a projekt keretében az Alteo a Kazincbarcikai Fűtőerőmű területén építi fel a második energiatárolóját, 5 megawattos (MW) teljesítménnyel. A kazincbarcikai akkumulátoros energiatároló kialakítása ugyanakkor eltér a jelenleg működő sztenderd piaci megoldásoktól.

A beruházás különlegessége, hogy nagy teljesítményű, energiatárolóra optimalizált akkumulátorok mellett elektromos autókhoz gyártott akkumulátorokat is beépítenek a rendszerbe - hívták fel a figyelmet. A pályázat keretében végzett kutatás-fejlesztési tevékenység a különböző paraméterű akkumulátorok egységesített fejlesztésére irányul.

A kutatási eredmények megnyithatják az utat a más területeken már megfelelő teljesítményre nem képes, de még kapacitással rendelkező akkumulátorok további hasznosítása felé is. Így például hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az elektromos autók elhasználódott akkumulátorainak villamosenergia-tároló rendszerekben történő további hasznosítása kidolgozott folyamattá válhasson - jelezte az Alteo.

A kivitelezési munkák júniusban indulnak, a projekt zárása jövő januárban várható.

Az Alteo Nyrt. árbevétele 29 százalékkal, nyeresége 116 százalékkal nőtt 2020-ban, az árbevétel 32,9 milliárd forint, a nettó eredmény 591 millió forint volt. A működési eredmény 55 százalékos növekedéssel több mint 2,5 milliárd forintra, az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 46 százalékkal emelkedve 5,5 milliárd forintra nőtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.