Tech

Kiderült, kik állnak az egész Amerikát megbénító hackertámadás mögött

Az FBI első vizsgálatai alapján a Kelet-Európában, valószínűleg Oroszországban működő DarkSide lehet felelős a támadásért, a csoport viszonylag újnak számít a hackerek között.

2021.05.11 13:20ma.hu

Az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) szerint valószínűleg a kelet-európai székhelyű DarkSide hackercsoport áll amögött a hétvégi támadás mögött, ami megbénította az USA legfontosabb üzemanyag-vezetékét. A csoport azt állítja, nincs semmilyen kapcsolata más kormányokhoz - írta a portfolio.hu.

Az amerikai keleti part ellátásáért felelős Colonial Pipeline üzemanyagvezetéket még szombaton kellett leállítani a hackertámadás miatt, az üzemeltető cég most azt ígéri, hogy a következő napokban fokozatosan állítják majd helyre a működést. Az FBI első vizsgálatai alapján a Kelet-Európában, valószínűleg Oroszországban működő DarkSide lehet felelős a támadásért, a csoport viszonylag újnak számít a hackerek között.

Hétfőn a csoport maga ismerte el a támadást, azt állították, hogy pénzt akartak ezzel szerezni, semelyik külföldi kormányzat befolyása alatt nem állnak. Azt nem árulták el, mennyi pénzt követeltek az amerikai államtól. A csoport azt állítja, hogy tavaly augusztus óta 80 vállalat rendszerét törték fel, hogy tőlük pénzt követeljenek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.