Új online hirdetési forma a Facebookon

A Facebook eladja a felhasználók adatait

Az egyik legnépszerűbb közösségi oldal célzott hirdetések számára értékesítené 150 millió felhasználó profilját tartalmazó adatbázisát.

2009.02.02 12:49ma.hu

Tavasztól a cégek célzott hirdetéseket tehetnek majd közzé a Facebook-on, így vizsgálva termékeik fogadtatását a közösségi oldal üzemeltetői által fejlesztett Engagement Ads (összekapcsolódó hirdetések) nevű alkalmazás segítségével.

A Facebookon már Augusztusban elkezdték tesztelni az új online hirdetési formát, aminek a működése nem hasonlít egyik jelenleg használt internetes rekláméhoz sem. A Davosi Világgazdasági Fórumon bemutatott program hirdetései a felhasználók kezdőlapján jelennek meg, és ha valaki ráklikkel valamelyikükre, arról a barátait is értesíti az alkalmazás, és nekik is lehetővé teszi a reklám megtekintését. A cégek a Facebook adatbázisának a segítségével kiválasztott felhasználóknak kérdéseket is feltehetnek egy-egy termékkel kapcsolatban.

"A vállalatokat érdekli az új szavazási rendszerünk. Nagyon hosszú időbe telik egy termék célcsoportját pontosan meghatározni, és a cégek gyakran nem engedhetik meg maguknak az várakozás luxusát. Azt hiszem megfogta őket az azonnali reakciók lehetősége."- nyilatkozta a New York Times-nak Randi Zuckerberg a Facebook egyik vezetője. Szakértők szerint, bár jelenleg is nagy a kereslet a Facebook hirdetései iránt, a reklámok értékesítése a közösségi oldalon hatalmas kiaknázatlan üzleti lehetőségeket rejt.

Bár az Engagement Ads működésével kapcsolatban sok kérdés még nem tisztázott, elképzelhető, hogy a most bemutatott hirdetési lehetőségek jelentősen növelik majd a Facebook bevételeit, az viszont nem túl valószínű, hogy a felhasználók körében is népszerűvé válik az új alkalmazás. Szeretné például értesíteni a barátait arról, hogy egy potencianövelő szer hirdetését tanulmányozta?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.