Tech

Vége a rettegett hackerhálózatnak

Az Emotet rengeteg ember adatait szerezte meg, nyolc ország hatósága vett részt az akcióban.

2021.01.28 16:01ma.hu

Nagy nehezen végre lekapcsolta a rendőrség a világ egyik leggátlástalanabb hackerhálózatát. Az Europol tájékoztatása szerint sikerült átvenni az elsősorban a banki szektort célzó rosszindulatú Emotet feletti irányítást. Az akció hatékonyan zavarhatja meg a számítógépes bűnözés elkövetőinek és segítőinek tevékenységét.

Az akcióban nyolc ország, Hollandia, az Egyesült Királyság, Kanada, az Egyesült Államok, Litvánia, Németország, Franciaország és Ukrajna hatósága vett részt.

Az Emotet banki trójai program olyan moduláris platformmá fejlődött, amivel különböző kibertámadások hajthatók végre. Néhány modul például ellopja az emailek hitelesítő adatait, míg mások a böngészőben tárolt felhasználói nevekre és jelszavakra vadásznak, és zsarolóvírusokat is terjeszthetnek.

Az Emotet eltér a többi kibertámadástól, ugyanis modularitása mellett a támadás mögött álló bűnözők más csoportok számára is értékesítik a kártevőket. Az elmúlt évtizedben az Emotet volt az egyik legsikeresebb kártevőcsalád.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.