SAS

Hogyan küzdenek a bankok a pénzmosás ellen?

Mesterséges intelligencia és gépi tanulás alkalmazásával automatizálhatók az ismétlődő, manuális feladatok, valamint akár 50 százaléknál nagyobb mértékben csökkenthetők a fals pozitív találatok.

2019.11.27 17:20ma.hu

A The Forrester Wave: Anti-Money Laundering Solutions tanulmány a SAS jelentős szerepét hangsúlyozza a fehérgalléros bűnözés egyik gyakori tevékenységének visszaszorításában.

A Forrester Research pénzmosás elleni (anti-money laundering, AML) technológiákat vizsgáló értékelésében a SAS® Anti-Money Laundering megoldását az egyik legjobban testre szabható technológiának minősítette a piacon, kiemelve erőteljes adatintegrációs és egyéb technológiákkal ötvözhető képességeit.

Szoftverrel elemezve

A változó szabályozások, az újabb és újabb fenyegetések, és az adatok folyamatosan növekvő világában az MI és a gépi tanulás eszközeivel lehet a leggyorsabban észlelni a gyanús tevékenységeket. A pénzmosás elleni küzdelem területén ezek a technikák rekordsebességgel váltak követelménnyé a cégeknél, szervezeteknél. A Forrester Wave jelentése szerint a SAS szoftverének gépi tanuláson alapuló modellfejlesztése intuitív, látványos és testre szabható, valamint azonnal használható algoritmustípussal rendelkezik.

A fejlett analitikai képességek révén javul az AML programok teljesítménye és hatékonysága, beleértve a tranzakciós kockázatok pontozását és vizsgálatát.


Adattudósok helyett gépi intelligencia

Mindez adattudósok hadseregének alkalmazása nélkül is elérhető, így enyhülhet a vállalatokra nehezedő szakemberhiány terhe.
„A SAS vezető mesterséges intelligencia és gépi tanulási megoldásaival segíti a pénzintézeteket  pénzmosás elleni feladataik átalakításában és modernizációjában”, nyilatkozta Stu Bradley, a SAS Fraud and Security Intelligence részlegének alelnöke.
„A megoldás lehetővé teszi számukra az ismétlődő, manuális feladatok automatizálását és a fals pozitív találatok akár 50 százaléknál nagyobb mértékű csökkentését.
Egy amerikai bank a SAS neurális hálózati modelljével cserélte le tranzakciófigyelő megoldásának készpénzmozgást felügyelő rendszerét és ezzel megtriplázta a SAR konverziós arányát – a havi munkaelemek számának felére csökkentése mellett.”

A Forrester Research nyolc AML megoldásszállítót minősített 32 különböző szempont szerint. A SAS megoldása „ideális választás nagyvállalati környezetben robosztus adattudományi képességei miatt”, egyben a lehető legmagasabb pontszámot érte el a kockázatok pontozása, a riasztások (alerting), az ügykezelés, a jelentések és a skálázhatóság területén, a tranzakciós volumen figyelembevétele mellett. A Forrester emellett kiemelte a SAS jelentéseinek könnyű konfigurálhatóságát és sokoldalúságát.

Több mint 250 pénzügyi szervezet használja szerte a világon a SAS kínálta lehetőségeket a pénzmosás megakadályozása érdekében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.